Kuva: Laura Oja
- Virkamiehen toivelistalla olisi, että julkisen hallinnon ja palveluiden yhteisen vision laatiminen olisi korkealla tulevan hallituksen ohjelmalistalla, VM:n ylijohtaja Jani Pitkäniemi kirjoittaa..

Uudella hallituskaudella olisi toivottavaa luoda yhteinen näkemys ja suunnitelma siitä, miten julkista hallintoa kehitetään, kirjoittaa valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja Jani Pitkäniemi kolumnissaan.

Pitkäniemen mukaan tähän asti kunnissa ja valtiolla tehty kehittämistyö on monesti näyttäytynyt sirpaleisena ja toisistaan erillisinä toteutuksina, ja yhteistyö sektorien sisällä ja niiden välillä on jäänyt liian vähäiseksi.

– Asukkaiden hyvinvointi ja yhdenvertaisuus sekä julkisten varojen tehokas käyttö puoltavat voimakkaasti sitä, että koko julkisen hallinnon uudistamiselle laadittaisiin yhteinen suunta ja strategia: mitä tavoittelemme, mihin panostamme, kuka tekee mitäkin ja missä olisi hyvä tehdä yhdessä, Pitkäniemi kirjoittaa.

– Virkamiehen toivelistalla olisi, että julkisen hallinnon ja palveluiden yhteisen vision laatiminen olisi korkealla tulevan hallituksen ohjelmalistalla.

Kuntien taloudellinen asema on vaikeutunut, ja kuilu vahvimpien ja heikoimpien välillä kasvaa. Pitkäniemen mukaan koko kuntatalouden uhkana on pysyvä tulojen ja menojen epätasapaino.

– Ilman merkittäviä tasapainotustoimia kriisikuntien määrä kasvaa, hän toteaa.

Kuntien asema selvitetään

Uudella hallituskaudella käynnistetään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi uusi yritys, jonka linjoista valtioneuvoston kanslia kertoi tostaina.

Sotepalveluiden järjestäminen on tarkoitus koota 18 itsehallinnolliseen maakuntaan, jotka tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Kuntien asema sote-järjestelmässä selvitetään tämän vuoden loppuun mennessä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne antoi torstaina lausunnon, jonka mukaan kunnat voisivat luultavasti toimia tuottajina.

Näillä näkymin erillisratkaisu olisi tulossa Uudellemaalle.

– Hallitus selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä, valtioneuvostosta kerrottiin torstaina.

Itsehallinnollisen maakunnan toiminnan rahoittamiseen olennaisesti liittyvästä verotusoikedesta, ja monikanavarahoituksen purkamisesta,  aloitetaan parlamentaarinen valmistelu, jonka on määrä valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä