Kuva: Iitin kunta

Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen haluavan Iitin asukkaat ovat keränneet kuutisensataa nimeä aloitteeseen jossa esitetään kansanäänestystä maakunnan vaihtamisesta, uutisoi Yle Kymenlaakso.

Aloite luovutettiin Iitin luottamushenkilöille perjantaina.

Lain mukaan kansanäänestys voidaan järjestää, jos sitä toivoo 5 % kuntalaisista. Lähes 7 000 asukkaan Iitissä noi 600 allekirjoittajan määrä täyttää kriteerin kirkkaasti. Äänestyksestä päättää lopullisesti kunnanvaltuusto.

Ylen mukaan Suomessa ei ole ennen järjestetty kansanäänestystä maakuntavaihdoksesta. Muutenkin ilman kuntaliitosta tapahtuvat maakuntavaihdokset ovat erittäin harvinaisia: niitä on tapahtunut vain kaksi nykyisen, 1994 voimaan tulleen, maakuntajärjestelmän aikana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Valtioneuvosto hylkäsi toukokuun alussa Iitin kunnan ehdotuksen maakunnan vaihtamisesta.

Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jarkko Salonen, kesk., totesi tuolloin Kuntalehdelle, että rivien välistä oli annettu ymmärtää, että siirto Päijät-Hämeeseen onnistuu, jos Iitti tekee kuntaliitoksen siihen suuntaan.

Iitti hylkäsi liittymisen Lahteen äänin 14-13 viime vuonna.

– Mielestäni kysymys maakunnan vaihtamisesta on oma asiansa, eikä sitä pitäisi kytkeä kuntaliitospäätökseen, Salonen sanoi Kuntalehdelle toukokuussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*