Lastensuojelun tehtävänä on suojella lapsia, mutta lasten tulevaisuuden kannalta ratkaisevat päätökset tehdään jossain ihan muualla, kuin lastensuojelutyötä tekevän sosiaalityöntekijän työpisteessä.

– Parasta lastensuojelua on pienet luokat, tiivistää asian Seinäjoen kaupungin sosiaaalityön tulosjohtaja Harri Lintala.

Avoimia lastensuojelun työpaikkoja MOL:n sivuilla oli perjantaina aamupäivällä noin 60. Paikkoja löytyi idästä, lännestä, pohjoisesta, etelästä, isoista kaupungeista ja pienistä kunnista. Seinäjoellakin on väkeä lastensuojeluun tänä vuonna rekrytoitu. On ollut pakko, sillä AVI on heristellyt sormeaan ja ojennellut toisella kädellä uhkasakkoa.

– Avoimia virkoja meillä ei ole tällä hetkellä. Saimme täytettyä uudet paikat pätevillä ihmisillä, vaikka mitään ryntäystä ei kyllä ollut. Lastensuojelu ei ole mikään vetovoimainen ala. Meilläkin vaihtuvuutta on ollut paljon, Lintala tunnustaa.

Asiakkaita riittää

Ja ensi vuonna tarvitaan jälleen lisää tekijöitä lastensuojeluun. Lakeuden maakuntakeskus kasvaa ja potentiaalisia asiakkaita ilmaantuu aina vain lisää. Toukokuuhun mennessä alkuvuoden aikana oli 3 kuukauden määräajassa valmistunut 52 asiaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Toisaalta lastensuojeluilmoitusten määrä oli kasvanut 123 vuoden 2016 tilanteeseen verrattuna.

– Sehän meillä on ongelma, että asiakaspohja tahtoo koko ajan liueta suuremmaksi. Vaikka saadaan lisäresurssia työntekijäpuolelle, niin asiakkaita tulee koko ajan lisää. Ensi vuodellekin meillä on esityksenä talousarvioon kaksi uutta sosiaalityöntekijän virkaa, sanoo Harri Lintala.

Seinäjoen suunnalta muistutetaan, ettei lastensuojelun ongelmat enää ratkea pelkästään lisähenkilöstöä lastensuojeluun palkkaamalla. Tukiverkon pitäisi auttaa ihmisiä parempaan elämään jo aiemmin.

– Lasten ja perheiden ongelmiin pitäisi päästä puuttumaan jo aikaisemmin ja keveämmin neuvoin. Jos perheitä päästään auttamaan ajoissa, niin ei välttämättä enää tarvittaisi raskaimpia lastensuojelun keinoja, Lintala pohtii.

Kuntalehdessä aiemmin Seinäjoen tilanteesta kirjoitettua

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*