Perustuslakivaliokunta vaatii turvaamaan ruotsinkielisen hoidon
Vaasan päättäjät ovat tehneet olan takaa töitä, jotta laajan päivystyksen sairaala säilyy Vaasassa.
Kuinka turvata ruotsinkielisten potilaiden oikeus saada hoitoa omalla äidinkielellään? Siinä kysymys, johon eduskunnan sosiaali- ja terveyslautakunta joutuu seuraavana ottamaan seuraavaksi kantaa.
Perustusvaliokunta sai keskiviikkoiltana osaltaan valmiiksi lausunnon terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muuttamisesta ja se puuttui lausunnossaan juuri ruotsinkielisten asemaan, kun uusia laajoja ympärivuorokautisia päivystysalueita linjataan.
Laajan päivystyksen keskittäminen on ollut kova pala purtavaksi Vaasan seudulla. Lobbausta oman päivystyksen puolesta on tehty olan takaa ja vastikään asiaa viestitettiin kymmeniä tuhansia euroja maksaneella Helsingin Sanomien etusivun ilmoituksella. Toiveena on ollut saada aikaan ns. 12+1-malli, jossa myös Vaasassakin toimisi ympärivuorokautinen laajan päivystyksen yksikkö.
Sairaanhoitopiirin asukkaista 51 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia. Tähän vedoten Vaasan seudun päättäjät ovat vaatineet laajan päivystyksen sairaalaa myös Vaasaan, kun ministeriön papereissa toimintaa ollaan keskittämässä Seinäjoelle.
Kielelliset oikeudet turvattava Seinäjoella
Perustusvaliokunta toteaa lausunnossaan ympärivuorokautisen laajan päivystyksen keskittämisen Seinäjoelle olevan väestön palvelutarpeen, saavutettavuuden ja potilasturvallisuuden kannalta esillä olleista vaihtoehdoista parempi. Samalla valiokunta kuitenkin korostaa, että ruotsinkielisen väestön on saatava hoitoa heidän omalla äidinkielellään.
-Mikäli sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy hallituksen esittämän mallin laajan päivystyksen sairaaloista, kielellisten oikeuksien käytännön toteutuminen tulee turvata vähintään asettamalla Seinäjoen keskussairaalalle nimenomainen lakisääteinen velvoite huolehtia siitä, että Vaasasta Seinäjoelle siirtyvät ruotsinkieliset voivat käytännössä käyttää omaa kieltään. Tällaisen lisäyksen tekeminen terveydenhuoltolakiin on edellytyksenä sille, että hallituksen esitykseen sisältyvä 1. lakiehdotus voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, todetaan perustuslakivaliokunnan päätöstiedotteessa.
Päätöstiedote eduskunnan sivuilla