Kunta-alan työmarkkinaneuvottelut käynnistyivät. (Kuva: Niko Pohjalainen)

Vaikeaksi ennakoidut kunta-alan työmarkkinaneuvottelut käynnistyivät tiistaina iltapäivällä Kuntatalolla. Sitä, milloin homma on maalissa, ei tiedä kukaan.

Kuntapuolen tiukka taloustilanne ja työntekijäpuolen kovat vaatimukset muodostavat yhtälön, jonka ratkaiseminen ei ole helppoa. Normaalien palkankorotusten ohella kivenä kengässä ovat mittavat omat palkankorotukset hoitohenkilöstölle, sekä kiista kiky-päivien kohtalosta.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tietää mitä on odotettavissa.

-Kunta-alan neuvottelut eivät koskaan ole helppoja, mutta nyt on nähtävillä erityisiä vaikeuskertoimia, Jalonen arvioi viime viikolla Kuntalehden haastattelussa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kiky-päivien suhteen Jalosella on selvä näkemys. Niistä luopuminen ei ole kunta-alalla mahdollista.

-Meillä ei ole varaa lyhentää työaikaa, kun palvelutarpeet ovat samalla lisääntyneet. Kikyn purkaminen johtaisi noin 5 000 ihmisen lisärekrytointitarpeeseen, Jalonen sanoo.

Hoitajille haussa tasa-arvoerät

Tasa-arvoon vetoavat Tehy ja Super esittävät 1,8 prosenttiyksikön ylimääräisiä vuosittaisia palkankorotuksia, jotta hoitoala saisi kurottua umpeen palkkakuilun miesvaltaisten alojen kanssa. Yksin Tehyn ja Superin osalta toteutettuna hintalappu on 8 miljardia euroa seuraavan 10 vuoden aikana.

-Alalta pako yhdistettynä väestön ikääntymiseen ja palvelutarpeen kasvuun on yhtälönä kestämätön. Kello käy ja tällä kierroksella on viimeiset hetket lisätä alan vetovoimaa palkkausta ja työoloja parantamalla. Olen aidosti huolissani siitä, kuka meitä tulevaisuudessa hoitaa, kommentoi alkaneita neuvotteluja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

-Ymmärrämme kyllä senkin, että kuntatalouden tilanne ei ole hyvä. Heikoimmista eli sairaista, vanhuksista ja lapsista huolehtiminen on kuitenkin hyvinvointivaltion keskeinen tehtävä. Siksi viime kädessä vastuu sote-palveluista ja niiden rahoituksesta onkin valtiovallalla, muistuttaa puolestaan Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Kiky-tunnit kynnyskysymys

OAJ:n Olli Luukkaisen mukaan kiky-tuntien poisto on yksi kynnyskysymyksistä, kun sopimusta lähikuukausina sorvataan.

-Tällä neuvottelukierroksella meille kelpaa vain tulos, joka kohtelee jäseniämme oikeudenmukaisesti ja reilusti. Työnantajan on turha kuvitella, että meidän alamme voisi jäädä poikkeukseksi, kun esimerkiksi kiky-tunteja poistetaan tai niitä kompensoidaan nyt muista sopimuksista, Luukkainen toteaa liittonsa tiedotteessa.

Ja lakkokoneistoakin jo alustavasti ajetaan asemiin, ellei sopimusta saada aikaan.

-Meidän tavoitteena on aina sopimus, ei työtaistelutoimet. Mutta jos reilua ja oikeudenmukaista sopimusta ei neuvotellen synny, olemme tietenkin valmiita myös järjestöllisiin toimiin, Luukkainen vakuuttaa.

Kunta-alan sopimukset koskevat noin 421 000 kuntatyöntekijää, jaa niissä sovitaan palkoista, työajoista ja muista palvelussuhteen ehdoista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*