Aluehallituksen esityksen mukaan ympärivuorokautisen päivystyksen sijaan Raahessa järjestettäisiin jatkossa päivä- ja ilta-ajan kiirevastaanotto kello 22 asti. Kuvituskuva. (Kuva: Ville Miettinen)

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että Raahen perusterveydenhuollon yöpäivystys lopetetaan tämän vuoden päätteeksi. Ympärivuorokautista päivystystä järjestetään sosiaali- ja terveysministeriöltä haettavalla poikkeusluvalla, ja aluehallitus esittää, ettei poikkeuslupaa haeta enää vuodelle 2025.

Jos esitys hyväksytään aluevaltuustossa, Raahen yöpäivystys lakkaa vuotta aiemmin kuin hallituksen sairaala- ja päivystysverkkoesityksessä kaavaillaan.

Pohteen hallitus esittää, että ympärivuorokautisen päivystyksen sijaan Raahessa järjestettäisiin päivä- ja ilta-ajan kiirevastaanotto kello 22 asti 1.1.2025 alkaen.

Tiistaina 4. kesäkuuta pidetyssä kokouksessa tehtiin kannatettu esitys, jonka mukaan Raahen ympärivuorokautiselle perusterveydenhuollolle olisi haettu jatkoa vuodelle 2025. Hyvinvointialuejohtajan kokouksessa tekemä muutettu päätösesitys jäi voimaan äänin 11–2.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Aluevaltuuston hyväksymän tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman ja siihen sisältyvän sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivittämisen mukaan Raahen yöpäivystyksestä on määrä tehdä päätös vuoden 2024 aikana. Perusteena käytetään muun muassa vaikuttavuusarviointia.

Ohjelmassa hyväksytty säästötavoite Raahen osalta on 2 miljoonaa euroa vuosille 2025–2026.

Yle kertoo, että Pohde on ilmoittanut Raahen yöpäivystyksen kävijämäärän mediaanin olevan vuorokaudessa keskimääräinen 6,2 asiakasta.

Raahen yöpäivystyksen vuosikustannukset ovat noin miljoona euroa.

– Yhden potilaan hinta yöaikaan on 620 euroa, kun otetaan huomioon pelkät henkilöstökustannukset. Poliklinikkakäynti päiväsaikaan maksaa noin 100–120 euroa, eli yöllä käyvän potilaan kustannus on kuusinkertainen, kertoo Pohteen OYS-sairaalapalveluiden ja ensihoidon toimialuejohtaja Päivi Laurila Ylen uutisessa.

Yöpäivystyksen loppuessa Raahesta täytyy ajaa yöpäivystykseen Ouluun. Raahen ja Oulun välimatka on noin 75 kilometriä.

Yöpäivystyksen lakkautuksen taustalla on hyvinvointialueen säästöt, joita on tehtävä tänä vuonna noin 90 miljoonan ja ensi vuonna 75–85 miljoonan euroa.

Pohteen aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran 11. kesäkuuta. Seuraava aluevaltuuston kokous on 17. kesäkuuta.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*