Pohjois-Karjalassa ei haluta peruutella
Valinnanvapautta maakuntaan? Kyllä, mutta palvelusetelijärjestelmää laajentamalla. Siun Sotesta halutaan pitää kiinni.
Pohjois-Karjalan suunnalla hallituksen esitykset sote-uudistuksen valinnanvapausmallista eivät hurraa-huutoja irrottele.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto pitäisi kiinni mieluummin nykyisestä Siun Sote-mallista, kuin lähtisi hallituksen mallia sellaisenaan viemään käytäntöön.
-Tässä otetaan taka-askelia. Siun Sote aloitti tämän vuoden alussa ja tämä meidän nykyinen malli olisi Pohjois-Karjalaan paljon toimivampi malli, arvioi Pohjois-Karjalan muutosjohtaja Jarno Turunen.
Markkinoiden avaamista ei Itä-Suomen sinällään vieroksuta. Kyse on vain toimintamallista ja siitä, missä vaiheessa mitäkin tulee avoimeksi kilpailulle. Liiton lausunnossa esitetään valinnanvapausmallin ottamista käytäntöön vaiheittain.
-Emme vastusta yksityisiä toimijoita, eikä meillä ole mitään kilpailua vastaan. Markkinoita olisi voitu avata nykyistä palvelusetelijärjestelmää laajentamalla. Nyt vaarana on, että toimivat ja tehokkaat järjestelmät pirstaloituvat, Turunen arvioi.
Pohjois-Karjalassa on mietitty asioita myös siitä vinkkelistä, ettei yksityistä toimijaa voi velvoittaa hoitamaan jotain palveluosioita loputtomiin. Jos viivan alle ei jää tarpeeksi tulosta, niin seurauksena voi olla lappu yksityisen terveysaseman luukulla. Näissäkin tilanteissa on vaivaiset hoidettava ja vanhuksia autettava.
-Entä miten käy sitten, jos yksityinen toimija päättääkin yhtäkkiä lopettaa palvelutuotannon jollain alueella kannattamattomana? Asia tulee sitten taas julkisen sektorin vastuulle ja näistäkin ihmisistä ja heidän palveluistaan on ryhdyttävä huolehtimaan, ihmettelee muutosjohtaja Jarno Turunen.
Pohjois-Karjalan sote-lausunnossa varoitetaan uuden valinnanvapausmallin uhkaavan jopa päivystyksen toimivuutta. Samoin ensihoidon turvaaminen on tärkeä seikka Pohjois-Karjalassakin.
-Esitetty valinnanvapausmalli johtaa väistämättä kustannusten kasvuun. Samalla menetetään jo saavutetut integraatioedut, Turunen pelkää.
Pohjois-Karjalan maakuntaliiton lausunto