Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue hakee valituslupaa KHO:sta – kyse vastaavan lääkärin toimivallasta
Onko Pohteen hallintosäännössä annettu riittävästi valtaa vastaavalle lääkärille? Siihen voidaan saada myös korkeimman hallinto-oikeuden kanta, mikäli se myöntää valitusluvan. (Kuva: Ville Miettinen)
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) hakee korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa lääkärien toimivaltaa ja tehtäviä koskevassa kädenväännössä. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi toukokuun lopulla päätöksessä, jossa se katsoi, että Pohteen hallintosääntö on osin lainvastainen.
Hallinto-oikeuden mielestä hallintosäännössä ei ollut riittävän täsmällisiä kirjauksia vastaavan lääkärin tehtävistä ja toimivallasta. Hallintosääntöä koskeneesta aluevaltuuston päätöksestä hallinto-oikeuteen valitti Lääkäriliitto.
Terveydenhuoltolaki edellyttää vastaavalta lääkäriltä kokonaisvastuuta terveyden- ja sairaanhoidon johtamisesta sekä valvonnasta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen mukaan tämä tarkoittaa, että vastaavalla lääkärillä on oltava päätösvaltaa ja vastuuta toiminnasta niin, että se mahdollistaa terveydenhuollon kokonaisvaltaisen johtamisen. Hallinto-oikeuden mielestä Pohteen hallintosäännössä tämä ei toteudu tai jää ainakin tulkinnanvaraiseksi.
Asiaa aiemmin julkisuudessa kommentoineen hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoman mukaan hallinto-oikeuden päätös on merkityksellinen myös kansallisella tasolla, koska Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön kaltaisia hallintosääntöjä on käytössä myös useilla muilla hyvinvointialueilla. Pohteen hallintosäännössä johtajaylilääkäri on rinnastettu muihin toimintaa tukeviin asiantuntijarooleihin. Asiasta valittamaan lähteneen Lääkäriliiton mielestä se ei takaa ylilääkäreille riittävästi toimintamahdollisuuksia, kun esimerkiksi resursseja ohjaa toimialajohtaja.