Pohjois-Savon liitto: Itä-Savo siirto edellyttäisi siirtymärahoitusta
Savonlinnan keskussairaalan (kuvassa) kohtalosta juontaa juurensa vääntö Sosterin suunnasta sote-uudistuksessa. Pohjois-Savon maakuntahallitus joutui äänestämään, kun lausuntoa sote-uudistuksesta sorvattiin. Äänin 7-4 maakunta toteaa lausunnossaan, että Itä-Savon olisi paras pysyä osana Etelä-Savon maakuntaa. (Kuva: Sosteri)
Itä-Savon suuntautuminen on lausuntokierroksella olevan sote-uudistuksen kuuma peruna, kun uudistusta tutkaillaan aluejaon vinkkelistä. Itä-Savon kunnat ja Essote haluaisivat suunnaksi Kuopion, kun nykyisen maakuntajaon perusteella suunnan tulisi olla Mikkeli. Poikkeuksen alueen kunnista tekee Sulkava, jossa kunnanvaltuusto päätti sote-lausuntoa käsitellessään äänestyksen jälkeen äänin 12-8, että Itä-Savon kunnan pysyisivät osana Etelä-Savon maakuntaa.
Hallitus on perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun, sd., suulla vakuuttanut, että molemmat vaihtoehdot ovat pöydällä ja päätös aluejaosta tehdään vasta lausuntokierroksen jälkeen. Pohjois-Savon maakuntahallitus hyväksyi äänin 7-4 lausunnon, jonka mukaan Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan tulee kuulua Etelä-Savon sote-maakuntaan, mikä vastaa nykyisiä maakuntarajoja.
Tänään hyväksytyssä lausunnossa luetellaan ongelmia, joita syntyisi, mikäli Itä-Savon kunnat tulisivat osaksi Pohjois-Savon sote-maakuntaa. Rahat eivät riitä nykymuotoisten sote-palvelujen tuottamiseen, Etelä-Savon maakunta surkastuu väestöpohjaltaan liian pieneksi, uudistuksen aikataulu vaarantuisi ja ratkaisun laaja vaikutusten arviointi on tekemättä.
-Mikäli lainsäädännössä vahvistettaisiin maakuntajako, jossa Itä-Savon kunnat siirtyisivät Pohjois-Savon sote-maakuntaan, tulisi maakuntien rahoitusmallia muuttaa siten, että Pohjois-Savon maakunta saisi erillistä siirtymärahoitusta, joka olisi selvästi kasvava, ei vähenevä, lausunnossa todetaan.
Lausunnossa kiinnitetään huomiota myös tulevien sote-maakuntien nimeämiseen. Savolaiset olisivat valmiita luopumaan maakunta-nimestä.
– Uudet sote-maakunnat tulisi selkeästi erottaa nykyisistä maakuntaorganisaatioista nimeämällä ne selkeästi eri tavalla, molemmissa ei tulisi käyttää sanaa maakunta. Myös pelastustoimi on osa tulevia sote-maakuntia ja näin ollen sen olisi myös hyvä näkyä nimessä. Yleisnimellä lakiehdotuksien mukaisia sote-maakuntia voisi kutsua esimerkiksi alueeksi tai piiriksi, lausunnossa todetaan.
Aiheesta enemmän Pohjois-Savon maakuntaliiton sivuilla