Pula lastensuojelun ammattilaisista näkyy – käsittelyaikojen ylityksiä 173 kunnassa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämien tietojen mukaan yli puolet kunnista ei pystynyt täysin noudattamaan lastensuojelulaissa määriteltyjä käsittelyaikoja. Lokakuusta 2018 maaliskuuhun 2019 määräaikojen ylityksiä todettiin kaikkiaan 173 kunnassa.
THL:n aineistossa tapaukset on lajiteltu kunnittain, vaikka osassa kunnista lastensuojelu on alueellisen sote-organisaation hoidossa. Aluehallintoviranomaisten suorittamaan valvontaan määräaikoja ylittäneistä kunnista otettiin 87.
-Valvontaan kunnat määräytyvät sen perusteella, kuinka paljon määräaikojen ylityksiä on tapahtunut. Tapauksia pitää olla vähintään kolme tai 4,5 prosenttia kokonaismääräistä. Jos pienessä kunnassa on esimerkiksi kaksi käsittelyaikojen ylitystä, niin sellaista kuntaa ei valvontaan oteta, lakimies Leena Saukkoriipi Valvirasta kertoo.
Lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnin on lain mukaan käynnistyttävä viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä asian vireille tulosta. Valmista on tultava kolmessa kuukaudessa asian vireille tulemisesta. Viime vuoden vastaavassa valvonnassa 112 kuntaa ylitti lain määräämiä määräaikoja. Valvontaan kunnista otettiin tuolloin 96.
Sosiaalityöntekijöistä todellinen pula
Käsittelyaikojen venymisen taustalla on pula lastensuojelun ammattilaista. Soittokierros aluehallintovirastoihin kertoo tilanteen olevan sama lähes joka puolella Suomea. Asiaan puuttui myös apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen viime lokakuussa.
-Pätevistä sosiaalityöntekijöistä on lastensuojelussa pulaa. Palkkausjärjestelmä ei kannusta pysymään alalla, kun vähemmän kuormittavasta sosiaalityöstä saa saman korvauksen. Sosiaalityötä ei ylipäätään aina arvosteta, ja työntekijöiden määrällistä tarvetta ja pätevyysvaatimuksia voidaan kunnissa vähätellä. Työntekijöiden suuri vaihtuvuus myös horjuttaa lastensuojelun luonteeltaan pitkäjänteisiä prosesseja, arvioi Puumalainen lastensuojelun tilaa koskevassa tiedotteessa.
Aiheesta enemmän Valviran sivuilla