Puumalassa kelpaa asustella. Tuloveroprosentti on ensi vuonna 19,50, kun naapurikaupunki Mikkeli nosti veroäyrin hinnan tasan 22. (Kuva: Puumalan kunta)

Kaikki on kuntataloudessa mahdollista, mutta se vaatii oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan. Vuonna 2010 Etelä-Savossa sijaitseva Puumalan kunta oli Suomen kovin kuntaverottaja ja tuloveroprosentti oli 21,0.

Sen jälkeen 2010-luvulla kunta on pudottanut tuloveroprosenttiin useaan otteeseen. Kolmannen pudotuksen jälkeen ensi vuonna kuntalaiset maksavat kunnallisveroa 19,50 tuloveroprosentin mukaan.

-Kunnan talous on kunnossa ja tämä oli nyt kolmas kerta tällä vuosikymmenellä, kun tuloveroprosenttia laskettiin. Talouden paranemiseen on monia syitä. Meidän veropohja on vahvistunut, täällä on paljon loma-asutusta, jonka myötä kiinteistöverotulot ovat kasvaneet. Myös valtionosuusuudistukset ovat olleet meille suosiollisia, kunnanjohtaja Matias Hilden kertoo.

LUE MYÖS: Maakuntakeskukset kiristävät verotustaan – päätösvuorossa Kouvola, Hämeenlinna, Mikkeli ja Rovaniemi

Puumalan vuosikate on iskussa

0,50 prosenttiyksikön pudotuksin kuntalaisten verotusta on höllennetty aiemmin vuosina 2013 ja 2017. Nyt veroprosentti putoaa siis lukemista 20,0 aina 19,50 asti. Puumalan hyvä kuntatalous näkyy myös tilastoissa. Vuosikate/asukas mitattuna kunta oli viime vuonna valtakunnan tilaston kolmonen Helsingin ja Kauniaisten jälkeen.

-Viimeiset 6-7 vuotta on vuosikate ollut plussalla. Meillä ei ole tarvetta kerää lisää puskurirahaa kunnan kassaan, joten tuloveroprosentin lasku oli mahdollista. Pienihän tämä lasku tietenkin Sotkamoon verrattuna on, toteaa kunnanjohtaja vaatimattomasti.

Kuntajohtajan suunnasta lähtee kiitosta kunnan päättäjille. Tarkka taloudenpito ja järkevät päätökset ovat mahdollistaneet talouden paranemisen.

-Luottamushenkilöt ovat olleet aidosti kiinnostuneita taloudesta. Kunnan tilanne on talouden puolesta seesteinen ja tasapainoinen. Meillä ei tarvetta suuriin investointeihin ja veropohja on kunnossa. Väestölliset haasteet ovat tietenkin olemassa, kun väki vanhenee, mutta niiden ongelmien kanssa on vain pärjättävä, Hilden pohtii.

Salla helpottaa

Sotkamon ja Puumalan ohella myös Sallan kunta on päättänyt laskea tuloveroprosenttiaan. Itä-Lapin kunnassa peritään ensi vuonna kuntalaisilta veroja 20,25 mukaan, kun tänä vuonna veroja perittiin tuloveroprosentilla 20,50.

Myös Kokkolassa on suunnitelmassa helpottaa kaupunkilaisten verotusta, mutta siellä päätöksiä tehdään vasta ensi maanantaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*