Varatoimitusjohtaja Timo Reinalta lähti terävät terveiset valtion budjettivalmistelijoille. Kuntia ei saa enää rokottaa. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kilpailukykysopimus ei saa heikentää kuntataloutta ja työllisyydenhoidon tulee olla tärkeällä sijalla valtion ensi vuoden budjettivalmistelussa. Näin linjasi Kuntaliiton tuore varatoimitusjohtaja Timo Reina avatessaan Kuntajohtajapäivät Oulussa.

– Nopeasti vaikuttavat toimet työllisyyden lisäämiseksi ja kasvun vauhdittamiseksi ovat ensi vuoden budjettivalmistelun pääasioita myös kuntatalouden kannalta. Samalla on huolehdittava siitä, etteivät kilpailukykysopimukseen liittyvät kuntien tuloja, menoja ja verotulomenetyksiä koskevat yhteisvaikutukset heikennä kuntataloutta eivätkä vaaranna hallituksen kuntataloudelle asettamaa tasapainotavoitetta, Timo Reina muistutti avauspuheenvuorossaan.

Kuntaliiton tiedote

Katso Timo Reinan haastattelu Kuntajohtajapäiviltä:

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen) 

Aiemmin aiheesta:

Kikyn vaikutus kuntatalouteen yhä auki

Tuusulan Joensivu: Veronkorotuspaineita lähellä ja kaukana

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Näyttää siltä, että Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus, sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen haitallinen vaikutus julkiseen talouteen ja harmaan talouden torjunta eivät ole loppuun asti oikein harkittuja.

  Valtion vastuulla on sopeuttaa OMIA tulojaan ja menojaan turvatakseen kunnallisen itsehallinnon, kuntien asukkaitten, yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

  Kilpailukykysopimuksen haitoista ja hyödyistä on vähän tietoa. Yhdistyneenä maakunta ja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen yhteisseuraukset eivät ole vielä auenneet kansalaisille, eduskunnalle ja hallitukselle.

  Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen haitoista on jo julkisessa keskustelussa tullut paljon esille rahoituspohjan pettämisen kannalta. Kustannukset nousevat, eivät laske.

  Perustuslain mukaisten kuntien ja kuntayhtymien itsehallinnon ottaminen pois valtiolle perustuslakivaliokunnassa ”tilapäisesti” on megaluokan ongelma kunnille, ”kunnalliselle itsehallinnolle”.

  Itsehallinto-verotusoikeuden hallitus ottaa pois ”kunnalliselta itsehallinnolta” (PL 121 §) sote-investointien saamiseksi valtion kontrolliin sekä palvelujen leikkausten ja keskittämisten tekemiseksi, minkä jälkeen verotusoikeus-itsehallinto palautettaisiin perustuslain kunnallisen itsehallinnon pykälälle 121.

  Kikyn ja soten yhteisseurauksena kunnat menettävät verotuloja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*