Rovaniemen tornihotelli sovitettuna ilmakuvaan kaupungin keskustasta. (Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy)

Rovaniemi on saamassa ydinkeskustaan 18-kerroksisen tornihotellin. Kaupunginvaltuusto hyväksyi sitä koskevan kaavamuutoksen maanantain kokouksessaan lopulta äänestyksenä jälkeen äänin 37-14. Tornihotellin myötä suhteellisen matala kaupunkimaisema on muuttumassa radikaalisi, sillä korkea rakennus näkyisi kauaksi. Aiheesta on käyty kipakkaa keskustelua puolesta ja vastaan.

Suuren 220 huoneen Sokos-hotellin rakennuttaisi Pohjos-Suomen suurin osuuskauppa Arina. Se haluaisi avata hotellin viimeistään vuonna 2027, sillä kaupungissa on pula hotellihuoneista.

Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyi 10. kesäkuuta niin sanotun tornihotellikorttelin asemakaavamuutoksen.

Valtuusto hyväksymän kaavan mukaan Rovaniemen keskustaan voi rakentaa 18-kerroksisen hotellin ja toisen 14-kerroksisen rakennuksen, mikäli päätöksestä ei valiteta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kaupunginhallituksen kokouksessa Mari Ikonen (vas.) esitti, että kaavamuutos palautettaisiin takaisin valmisteluun. Esitys kaatui äänin 8–3.  Sen jälkeen hän esitti, että kaupunginhallitus hylkäisi kaavamuutoksen maankäyttö- ja rakennuslain vastaisena. Tämäkin esitys kaatui äänin 8–3. 

Torihotellin vastustajat julkistivat valtuuston kokouksen alla vaihtoehtoisen suunnitelman, joka laadittiin vapaaehtoistyönä.

Heidän mielestä keskustaan voisi rakentaa matalamman, vähemmän kaukomaisemaa rikkovan hotellikokonaisuuden, mutta silti hotellin huonemäärä pysyisi samana. Vaihtoehtoisen hotellin harjakorkeus olisi enintään kymmenen kerrosta.

Vapaaehtoisryhmässä on mukana muotoilun ja arkkitehtuurin ammattilaisia, jotka ovat huolissaan Rovaniemen yleiskuvasta, sanoi työryhmän puheenjohtaja Petteri Maljamäki.

Myös Rovaniemen kaupungin asukkailla oli viime kesänä mahdollisuus kommentoida suunnitelmaa, sillä kaupunginhallitus asetti luonnoksen julkisesti nähtäville.

Monen kaupunkilaisen mielestä torni pilaisi maiseman ja varjostaisi liikaa lähiasutusta. Kannattajien mielestä korkea rakennus synnyttäisi Rovaniemestä dynaamisen kuvan.

– Kaupunkilaiset jättivät siitä peräti 50 lausuntoa, kertoi silloin Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Rovaniemen tornihotelli, valokuvasovitus Koskikadulta lännestä päin katsottuna. (Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy)

Tornihotelli on tarkoitus rakentaa kaupungin parhaalle paikalle Lordin aukion kulmalle. Sen rakennuttaisi Pohjos-Suomen suurin osuuskauppa Arina, jonka pääpaikka on Oulussa. Arina suunnittelee myös vastaavaa, 19-kerroksista hotellia.

Tontilta purettaisiin matala S-market. Hotellia varten tulisi jatkossakin matala kantaosa hotellin vastaanottoa ja päivittäistavarakauppaa varten. Kantaosa vaimentaisi myös mahdollista tornin aiheuttamaa tuulisuutta, kertoi marraskuussa Arinan toimitusjohtaja Reima Loukkola. Suunnitelma ei ole tältä osin muuttunut.

Tornihotelli on herättänyt kiihkeää keskustelua puolesta ja vastaan, sillä hotellista tulisi Sky-baareineen selvästi Rovaniemen korkein rakennus. Se erottuisi vaaleana pystinä Rovaniemen kaukomaisemassa ja olisi keskustan maamerkki.

– Korkeat rakennukset herättävät aina tunteita, vaikka ei Rovaniemestä olla mitään New Yorkia tekemässä, sanoi tornihotellin suunnitellut oululainen arkkitehti Sampo Valjus.

Hän on suunnitellut muun muassa Tampereen korkean tornihotellin.

Rovaniemeläiset ottavat kaupunginjohtaja Vainion mukaan herkästi kantaa kaupunkikuvallisiin kysymyksiin.

Kaupunkilaisten herkkyyteen ovat hänen mukaansa historialliset syyt. Rovaniemen, silloinen kauppala tuhoutui Lapin sodassa, kun vetäytyvät noin 6000 saksalaista poltti lähes koko kaupungin lokakuussa 1944. Keskustasta paloi 548 asuinrakennusta, 96 liikerakennusta sekä useita valtion ja kunnan rakennuksia.

Jälleenrakennusta johti arkkitehti Alvar Aalto, joka laati ns. poronsarviasemakaavan sekä suunnitteli uuden hallintokorttelin.

//uutista päivitetty 18.6.2024 klo 13.27 Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina hotellin rakentamisen mahdollistavan kaavan//

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksi tyydytään vain tornihotelliin, mitä erikoista ja kiinnostavaa siinä on. Miksei suunnitella
    puusta rakennettavaa, arkkitehtonisesti mielenkiinoista rakennusta matalampana ratkaisuna. Euroopassa on kymmeniä puurakennuksia, toinen toistaan mielenkiintoisempia. Sopisi paremmin pohjoiseen, täällä vielä puu kasvaa ja luonto on lähellä. Tällaista tultaisiin katsomaan pelkästä uteliaisuudesta. Korkeat tornit ei lisää kaupungin keskustan viihtyisyyttä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*