Ongelmat potilastietojärjestelmässä voivat pahimmillaan vaikuttaa negatiivisesti potilasturvallisuuteen.

Kaatuilevat järjestelmät, käyttökatkokset ja järjestelmien hitaus ovat osa suomalaisen sairaanhoitajan arkea. Turhaa työtä aiheuttavat myös lääkityslistan puutteet ja välttämättömyys kirjata sama asia moneen paikkaan. Nykyiset järjestelmät eivät myöskään estä tekemästä virheitä, eivätkä mahdollista automaattista hoitotyön yhteenvedon koostamista.

Potilastietojärjestelmät sairaanhoitajan työvälineenä 2017-kyselytutkimuksen mukaan useammin potilastietojärjestelmien suhteen ongelmia ilmenee julkisen puolen sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, kuin yksityissektorilla ja sosiaalihuollossa.

Tutkimukseen vastanneiden sairaanhoitajien mielestä tietojärjestelmät tukevat yhteistyötä ja tiedonvaihtoa oman organisaation sisällä, mutta huonosti eri organisaatioiden välillä tai sairaanhoitajien ja potilaiden välillä.

-Tulevissa sote-rakenteissa palveluiden integrointi ja potilaiden toimivat hoito- ja palvelukokonaisuudet edellyttävät toimivia ja yhteisiä tietojärjestelmiä. On ensiarvoisen tärkeää, että potilastietojärjestelmät mahdollistavat saumattoman tiedonkulun, korostaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Potilastietojärjestelmien toimivuudella ja saumattomalla tiedonkululla on suuri merkitys potilasturvallisuuden kannalta.

-Tekninen vakaus on keskeinen potilasturvallisuuteen vaikuttava tekijä potilastietojärjestelmissä ja edellytys potilastietojen käytölle ja ajantasaiselle tallentamiselle sähköiseen muotoon eri osapuolten hyödynnettäväksi, toteaa HUS:n potilasturvallisuuspäällikkö Sari Palojoki.

Tutkimukseen vastasi yli 3600 sairaanhoitajaa. Sairaanhoitajien osalta kysely tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.

Aiheesta enemmän THL:n sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*