Seksirikosten uhreille apua Pohjois-Suomessa entistä sujuvammin
Seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutunut uhri tarvitsee muutakin kuin poliisilta kyydin päivystykseen. OYS:ssa on hiottu seksuaallisen väkivallan uhreiksi joutuneiden hoitoketjua, jotta oikeaa apua on tarjolla oikeaan aikaan.
Pohjois-Suomessa on kääritty hihat, jotta seksuaalisen väkivallan uhriksi joutunut ihminen saisi hoitoa ja tukea entistä tehokkaammin juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Oulun yliopistollisen sairaalan koordinoima yhtenäinen hoitoketju varmistaa, että uhri saa parasta mahdollista hoitoa ja mahdollinen rikostutkinta etenee.
Seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden määrä on kasvanut myös vuosi vuodelta. Vaikka kaikki rikokset eivät poliisin tietoon tule, niin vuonna 2016 Oulun poliisilaitoksen alueella kirjattiin 242 seksuaalirikosta, joista raiskauksia oli 74. Viime vuoden alustavat luvut kertovat vielä suuremmasta kasvusta.
Moniongelmaisia tapauksia
Tyttöjen ja naisten lisäksi väkivaltaa ovat joutuneet kohtaamaan myös pojat ja miehet. Koko Pohjois-Suomen kattavan hoitoketjun avulla syvennetään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, poliisin ja kolmannen sektorin yhteistyötä.
-Useimmat tapaukset ovat hyvin moniongelmaisia. Siksi uhrin auttamisen ketjun on oltava saumaton ja tehokas. Nyt meillä on myös poikia ja miehiä koskeva toimintaohje, jollainen aiemmin on puuttunut, sairaanhoitaja Elina Kaiponen kertoo.
Yhtenäiset hoitokäytänteet helpottavat hoitotyötä ja nostavat hoidon laatua. Tämä korostuu etenkin Oulun yliopistollisen sairaalan kaltaisessa suuressa yksikössä, jossa henkilökunnan vaihtuvuus laajassa yhteispäivystyksessä on suurta. Ohjeistus turvaa myös hoitohenkilöstöä ja potilasta silloin, kun kyseessä ovat rikosoikeudelliset tutkimukset.
Matalalla kynnyksellä
Yhtenäisen hoitoketjun työstämisessä mukana olleet ammattilaiset kokevat, että työn kautta on madallettu kynnystä puuttua asioihin. Ja hoitoketjun hienosäätö jatkuu myös tulevaisuudessa.
-Tietotaidon lisääntymisen ja yhteistyön kautta on tullut helpommaksi ottaa yhteyttä ja kysyä. Jatkossa voimme kehittää palveluketjua entistä tiiviimmäksi ja paremmaksi, fysio- ja seksuaaliterapeutti Soili Lukkarila uskoo.
Ammattilaisten toiveena on, että Ouluun perustettaisiin seksuaalirikosten tukikeskus, jossa seksuaalista väkivaltaa kokeneet voisivat saada apua moniammatillisesti. Yhtenäistämistyön taustalla on THL:n vuonna 2015 toteuttama valtakunnallinen kysely, jossa todettiin seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoidossa olevan puutteita ja eriarvoisuutta.