Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten valtuusto saa näillä näkymin toukokuussa käsiteltäväksi uuden toiminta- ja taloussuunnitelman. (Kuva: Päivi Karjalainen)

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite valmistelee uudelleen toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2024–2026. Tämä johtuu tammikuussa ilmenneestä odotettua suuremmasta 20,5 miljoonan euron alijäämästä vuonna 2023.

Toiminta- ja taloussuunnitelma menee valtuuston hyväksyttäväksi kevään aikana.

– Ylitys on mikä, ja siitä on paljon julkisuudessa puhuttu. Alustavasti tähdätään toukokuuhun 2024, jotta saadaan parempi käsitys alkavasta vuodesta ja nyt tehtävien toimien vaikutuksesta, kertoo aluehallituksen tiedotustilaisuuden maanantaina vetänyt vs. hyvinvointialuejohtajana toimiva johtajaylilääkäri Katja Virta.

Alun perin toiminta- ja taloussuunnitelma oli rakennettu siten, että taloussuunnitelma on 6,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen suunnitelmakauden 2026 lopussa. Vuoden 2023 alustavan tuloksen jälkeen, -20,5 miljoonaa euroa, taloussuunnitelma tuli 3,8 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään kolmivuotisen suunnitelmakauden päättyessä. Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä.

– Huolta itselleni tuottaa odotettua suurempi henkilöstökulujen kasvu. Pyrimme vaikuttamaan tähän täsmätoimilla ja ulkoisia sijaisia vähentämään, Virta sanoo.

Henkilöstökulut ovat kasvaneet vuoden takaisesta tammikuusta tammikuuhun 2024 noin kahdeksan prosenttia ennakoidun 5,5 prosentin kasvun sijaan.

Henkilöstön saatavuus on ollut Keski-Pohjanmaalla hoitotyöntekijöiden osalta Virran mukaan ihan hyvä.

– Lääkärityövoiman suhteen on toimialueita, joissa on todella hyvä tilanne ja toisaalta toimialueita, joissa joudumme käyttämään ostopalveluita. Ostopalvelut ovat kalliimpia.

Sosiaalipuolella työvoiman saatavuus on kohtalaisella tasolla. Tarvetta on enemmän, mutta tilanne on kohtalainen, Virta toteaa.

Säästöjä Soitessakin haetaan tekeillä olevalla palveluverkkouudistuksella. Kyse on siitä, miten lähipalveluja tuotetaan mahdollisimman kustannustehokkaasti.  

– Tietyissä paikoissa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat erillään eri rakennuksissa, ja niitä olisi parempi yhdistää samaan paikkaan. Integraatiossa on parhaimmillaan kyse toimintojen yhdistämisestä niin, että esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalvelut voivat keskustella paremmin ja auttaa näin paremmin asiakkaita.

– Miltään alueelta ei poisteta täysin palveluita, Virta linjaa.

Muutoksia palveluiden toteuttamispaikkoihin on odotettavissa aikaisintaan syksyllä.

Tiedusteluun hyvinvointialuejohtajan virkahaun kiinnostavuudesta johtajaylilääkäri Virta totesi näin:

– En ole edes pohtinut. Ei ole ollut mitään intressejä, enkä koskaan ole hakenut hyvinvointialuejohtajaksi. Koen olevani hyvin vahva lääketieteen osaaja ja siellä on minun kiinnostukseni.

Hyvinvointialuejohtajan virka tulee uudelleen täytettäväksi, kun hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi ilmoitti 19. helmikuuta eroavansa tehtävästään.

Aluehallituksen kokouksen veti normaaliin tapaan hallituksen puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.). Innanen sai omalta puolueeltaan epäluottamuksen osoituksen äänestyksen jälkeen, 22. helmikuuta järjestetyssä kokouksessa.

Innasen ja samalla koko hallituksen puheenjohtajiston erottaminen tulee vireille aluehallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Jos vähintään kaikki Innasen luottamusta vastaan äänestäneistä 15 keskustalaisvaltuutetusta pysyy näkemyksessään, tarvittava neljäsosa valtuutetuista täyttyy.

Keski-Pohjanmaan aluevaltuustossa on 59 jäsentä, joista 23 on keskustan edustajaa.

Normaalin aikataulun mukaan seuraava aluevaltuuston kokous on 18.3.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä