Apotti kerää tietoa odotellessaan hankintalupaa
Pääkaupunkiseudulle kehitettävä sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti viivästyy joitakin kuukausia hankintapäätöksestä tehdyn valituksen takia.
Kilpailutuksessa Epic Systems Corporationille hävinnyt CGI Suomi Oy valitti marraskuun alussa markkinaoikeuteen hankintapäätöksistä.
Valitus estää Apottia tekemästä sopimusta toimittajan eli Epicin kanssa, kunnes markkinaoikeus tekee päätöksensä valituksesta.
Vaikka hankinta on ollut keskustelussa paljon esillä, Helsingin, Vantaan, Kirkkonummen, Kauniaisten ja HUSin yhteisessä hankkeessa on kyse toiminnan muuttamisesta, muistuttaa hankejohtaja Hannu Välimäki. Tätä on pystytty viemään eteenpäin hankintakiellosta huolimatta.
– Kun tulee yksi järjestelmä kaikille, yhtenäistämistä pitää tehdä joka tapauksessa. Sitä on jo tehty tähän asti, mutta markkinaoikeuden lopullista ratkaisua odotellessa siihen voidaan panostaa entistä enemmän, Välimäki sanoo.
– Lisäksi on tehty tiedon keräystä, jota liittyy valmisteluvaiheeseen aika paljon.
Apotti haki markkinaoikeudelta täytäntöönpanolupaa, joka olisi mahdollistanut sopimuksen allekirjoittamisen vaikka asia oli vielä markkinaoikeuden käsittelyssä. Lupaa ei tullut.
Valitukset ovat jarruttaneet Apottia useaan kertaan. Vaikka Välimäki toisaalta pitää valitusten määrää yllätyksenä, hän ei varsinaisesti yllättynyt siitä että järjestelmätoimittajapäätöksestä valitettiin.
– Suomen markkinoilla on tietyt dominantit toimijat ja tämän hankinnan myötä on tulossa uusi merkittävä toimija Suomen markkinoille. Siinä mielessä tätä ei voi pitää yllätyksenä.
Markkinaoikeuden käsittely voi kestää kuusi kuukautta. Aiemmat valitukset Apotista on käsitelty noin neljässä kuukaudessa.
Alkuperäisen aikataulun mukaan Apotin tuotantokäyttö oli tarkoitus aloittaa vuoden 2017 puolivälissä. Tuoreen valituksen viivästysvaikutus tulee olemaan kutakuinkin sen verran, mitä markkinaoikeuden päätöksen saaminen kestää.
– Vantaan perusterveydenhuolto ja Peijaksen sairaala, jotka ovat ensimmäiset käyttöönotot, ovat erityisesti tiukkaan aikataulutetut. Siihen liittyy muun muassa järjestelmien kääntäminen suomeksi, Välimäki sanoo.
– Pitkässä juoksussa teemme kaikkemme että saisimme kirittyä mahdollisimman järkevästi aikataulua.
Aiemmat uutiset Apotista Kuntalehti.fi:ssä