Sote-uudistuksen parlamentaarinen ohjausryhmä piti viime viikolla 30. kokouksensa. (Kuva: Ville Miettinen)

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoo maanantain Demokraatti-lehdessä, että sote-uudistuksen parlamentaarisen ohjausryhmän työrauha halutaan taata, eikä ryhmän keskusteluista tai työstä anneta kommentteja julkisuuteen.

Parlamenteaariseen ohjausryhmään kuuluvan Backmanin mukaan sote-uudistuksen valmistelu ryhmässä on viimeistelyvaiheessa.

Backman itse sanoo olevansa sitä mieltä, että uudistuksen siirtäminen eteenpäin ei ratkaisi mitään. Lykkääminen seuraavalle hallituskaudelle voisi murtaa poliittisen yhteisymmärryksen useamman vaalikauden ajaksi.

– Ei ole mitään muuta viisautta ti ratkaisutapaa, joka voisi tuoda tähän vaihtoehdon. Sen vuoksi yleinen arvio on, että seuraava yritys menisi hyvin pitkälle. Kokonaisuudistuksen paikka on nyt, Backman sanoo lehdelle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lue myös: Sote-työryhmä jatkaa kokouksiaan 11. marraskuuta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Perustuslakivaliokunnassa, parlamentissa ja valtioneuvostossa noudatettava perustuslain 121 §:ää sanoo:

    Suomen parlamentin, sosiaalidemokraattien Jouni Backman:

    – Ei ole mitään muuta viisautta tai ratkaisutapaa, joka voisi tuoda tähän vaihtoehdon.

    Jouni Backman on täysin väärässä johtaessaan suomalaisia harhaan.

    Perustuslaillinen vaihtoehto on ollut olemassa jo kymmenen vuotta. Toimii takuuvarmasti paremmin kuin Backmanin omat perustuslain 121 §:n vastaiset sote-mallit.

    Jouni Backmanin on noudatettava lakeja, ja perustuslain 121 §:ää, kuten muidenkin Suomen parlamentin ja valtioneuvoston jäsenten sekä kaikkien virkamiesten.

    – Oikeuskanslerin on valvottava valtioneuvostossa, että Etelä-Karjalan asukkaitten perustuslailliset oikeudet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Eksotessa säilyvät.

    – Olisi ”oikeusmurha” kajota eduskunnan perustuslakivaliokunnassa perustuslain 121 §:n mukaiseen soten järjestäjä-rahoittajaan, Eksoteen.

    Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on eduskunnan perustuslakivaliokunnan hyväksymä.

    – Perustuslakijuristi, akatemiaprofessori Kaarlo Tuori tuo asian selkeästi esille Helsingin Sanomissa 28.10.2014.

    Eksotella on perustuslain 121 §:n mukainen itsehallinto sote-integraatiosta:

    1) Järjestämispäätökset.

    2) Tuotantopäätökset.

    3) Budjetti- ja rahoituspäätökset.

    Näiden kohtien avulla Etelä-Karjalan maakunnan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on erittäin kustannustehokas.

    Perustuslain vastainen parlamentaarikko

    Kansanedustaja Backman kajoaa omilla puheillaan perustuslain 121 §:n vastaisesti, perustuslaillisesti itsehallinnollisen Etelä-Karjalan asukkaiden oikeuteen tehdä sote-integraation 1) järjestämispäätökset, 2) tuotantopäätökset ja 3) budjetti- ja rahoituspäätökset.

    – Backman ei noudattanut perustuslain 121 §:ää ollessaan Petteri Orpon työryhmässä, jonka perusteella laadittiin perustuslain vastainen sote-isäntäkunnat ja renkikunnat -malli.

    – Backman (sd.) ei oppinut mitään Orpon (kok.) kanssa. Nyt hän esittää jälleen perustuslain vastaista viiden sote-järjestäjän mallia, jossa on sama perustuslain vastaisuus kuin Backmanin-Orpon-sotessa:

    kunnat ovat jälleen renkikuntia:

    1) Ei ole ääni- ja päätösvaltaa soten järjestämisestä mammuttimaisissa viidessä valtuustossa.

    – Jos valtuustot valittaisiin suoralla vaalitavalla, niin suurella määrällä kuntia ei ole sote-valtuustossa yhtään edustajaa.

    – Muut edustajien valintatavat eivät ole yhtään sen parempia perustuslain 121 §:n suhteen.

    2) Kunnat ovat kaikissa Jouni Backmanin (sd.) sote-malleissa renkikuntia, pelkkiä maksajia, ilman ääni- ja päätösvaltaa oman itsehallinnollisen maakunnan keskussairaala-alueen sote-integraatiosta.

    Itsehallinnolliset maakunnat päättävät 100-prosettisesti oman maakunnan asioista – ei muiden maakuntien ja suurkaupunkien tai metropolialueen asiaoista; ja päinvastoin.

    Kommentteja parlamentin ja valtioneuvoston perustuslain noudattamisen laadunvalvontaan?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*