Sote- ja itsehallintouudistuksessa ehkäisevä päihdetyö säilyy kuntien tehtävänä. (Kuva: Ville Miettinen)

Uusi toimintaohjelma tarjoaa ehkäisevää päihdetyötä tekeville vastedes paremmat mahdollisuudet ehkäistä päihde- ja rahapelihaittoja.

Toimintaohjelman ovat laatineet sosiaali- ja terveysviranomaiset ja järjestöt. Ohjelmassa ovat ensimmäistä kertaa mukana kaikki päihteet – alkoholi, huumeet ja tupakka – sekä lisäksi rahapeliriippuvuus.

Ohjelma sisältää runsaasti keinoja, jotka auttavat työntekijöitä ehkäisemään terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja, joita päihteistä ja rahapeleistä aiheutuu käyttäjille itselleen, heidän läheisilleen, sivullisille ja koko yhteiskunnalle.

Ehkäisevän päihdetyön menetelmät ovat edullisia yhteiskunnalle ja ne ovat yhdistettävissä kunnan muuhun terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyöhön, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedottaa.

STM:n mukaan ohjelman mukainen työ on kustannustehokasta. Päihdehaitoista aiheutuvat välittömät kustannukset yhteiskunnalle ovat noin 2 miljardia euroa vuodessa.

Ehkäisevä päihdetyö
edellyttää laajaa yhteistyötä

Ehkäisevän päihdetyön ohjelmassa on kuusi painopistealuetta, joille on asetettu tavoitteet ja kehittämiskohteet.

Onnistuakseen ehkäisevä päihdetyö edellyttää, että valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset toimijat tekevät yhteistyötä, STM muistuttaa. Ehkäisevän päihdetyön tekijöillä, kuten kunnan eri toimijoilla ja päätöksentekijöillä, on oltava riittävästi tietoa päihteistä, rahapeleistä ja päihdehaittojen ehkäisystä.

Sote- ja itsehallintouudistuksessa ehkäisevä päihdetyö säilyy kuntien tehtävänä, mutta myös itsehallintoalueilla on jatkossa ehkäisevän päihdetyön tehtäviä. Itsehallintoalueet muun muassa toteuttavat toimiviksi todettuja malleja, kuten mini-interventiota ja tupakasta vieroitusta.

– Uusien itsehallintoalueiden rooli ennaltaehkäisevässä päihdetyössä on tiedon tuottaminen, se vaikuttaa sosiaalisiin normeihin, kirjoitti sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Twitterissä.

– Toinen iso rooli kokonaisvastuu asiakkaasta ja hyvää elämää tukevat interventiot. Yhteistyö kuntien kanssa ratkaisevaa, Pöysti jatkoi.

Ehkäisevää päihdetyötä tekevät kunnan eri hallinnonalojen ammattilaiset, kansalaisjärjestöt sekä valvonnasta vastaavat ja muut viranomaiset, kuten aluehallintovirastot.

Työssä ovat mukana myös paikalliset elinkeinotoimijat, kuten ravintolat ja vähittäismyyntipaikat.

– Jatkossa jokaisella kuntalaisella pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa paikalliseen päihdehaittojen ehkäisyyn, STM katsoo.

Yhteistyössä laadittu toimintaohjelma auttaa ehkäisevän päihdetyön tekijöitä toimeenpanemaan 1.12.2015 voimaan tullutta lakia ehkäisevästä päihdetyöstä.

Lain tavoitteena on edistää terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa, varmistaa ehkäisevän päihdetyön edellytykset koko maassa sekä tukea erityisesti kuntia ja alueita kehittämään ehkäisevää päihdetyötä.

Ehkäisevän päihdetyön ohjelman valmisteluun ovat osallistuneet sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Valvira, Työterveyslaitos, Opetushallitus, aluehallintovirastot, Suomen Kuntaliitto, Porin kaupunki, EHYT ry ja sen Ehkäisevän päihdetyön verkosto ja Suomen ASH.

Lue lisää:  Tuomas Pöystin seminaariavaus Slideshare-esityksenä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*