Sisäministeri Petteri Orpo esitteli turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa tiistaina. (kuva: Valtioneuvosto)

Hallitus julkisti tiistaina turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa.

Suomen tavoitteena on katkaista turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta, saada turvapaikkakustannukset hallintaan sekä kotouttaa tehokkaasti turvapaikan saaneet.

Lisäksi Suomi tehostaa turvapaikka- ja palautusprosessejaan sekä pyrkii vaikuttamaan siihen, että EU:n ulkorajavalvonta paranee.

Kuntien osalta ohjelmassa todetaan muun muassa se, että pakolaisten vastaanottaminen ja vastaanottokeskusten perustaminen perustuvat edelleen vapaaehtoisuuteen.

Kolme yksikköä suljetaan

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina lakkauttavansa joulu- ja tammikuun aikana vastaanottoyksiköt Parikkalasta, Vantaalta ja Merikarvialta.

Parikkalassa sijaitseva vastaanottokeskus lakkautetaan keskiviikkona 9.12. Sinne majoitetut turvapaikanhakijat siirretään Savonlinnan vastaanottokeskukseen.

Vantaalla sijaitseva Ilmailutien vastaanottokeskus lakkautetaan joulukuun aikana. Turvapaikanhakijat siirretään muihin yksiköihin Vantaalla.

Merikarvialla sijaitseva vastaanottokeskus lakkautetaan tammikuun aikana. Sinne majoitetut turvapaikanhakijat siirretään Raumalle avattavaan vastaanottokeskukseen.

Lisäksi suunnitteilla olleiden Kittilän, Pellon ja Ylitornion vastaanottokeskusten valmistelut keskeytetään. Maahanmuuttovirasto ja Poliisihallitus päätyivät kohteiden sulkemiseen yhteisen arvion perusteella.

Maahanmuuttoviraston mukaan yksiköiden sijaintia pohdittiin jo perustettaessa, mutta ne jouduttiin avaamaan syksyllä pakon edessä, kun äkillisesti noussut turvapaikanhakijamäärä pakotti perustamaan uusia majoituspaikkoja jopa 500 päivätahdilla.

Pääkaupunkiseudulle keskukset palautettaville ja vapaaehtoisesti palaaville

Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan kahta kotimaahansa palaavien vastaanottokeskusta.

Maastapoistamispäätöksen saaneille henkilöille perustetaan niin sanottu palautuskeskus, jonka toimintakonsepti eroaa jonkin verran muista vastaanottokeskuksista. Palautuskeskus perustetaan jonkin jo olemassa olevan yksikön yhteyteen tammikuun loppuun mennessä.

Vapaaehtoisesti ja omaehtoisesti palaaville perustetaan transit-osasto olemassa olevan yksikön yhteyteen. Toimintaa aletaan järjestää välittömästi.

Laajat lakkautukset eivät mahdollisia

Poliisi on listannut Maahanmuuttovirastolle noin 30 mahdollista yksikköä, joita tulisi harkita lakkautettaviksi tai joiden turvallisuutta tulisi parantaa. Kohteet on listattu sijainnin, ei levottomuusasteen perusteella.

Poliisihallitus korostaa, että kokonaisuuden kannalta keskeistä on vaikuttaa keskusten turvallisuustilanteeseen asiakasprofiililla ja muilla turvallisuustoimenpiteillä. Pelkkä välimatka poliisilaitokseen ei voi olla ainoa peruste toimivan keskuksen lakkauttamiselle.

Laajat vastaanottokeskusten lakkautukset eivät maahanmuuttoviraston mukaan ole vielä mahdollisia. Turvapaikanhakijoita saapuu tällä hetkellä Suomeen keskimäärin sata päivässä. Vaikka luku on laskenut alkusyksystä, ovat majoituspaikat edelleen lähes täynnä.

Tilanne kunnissa selkeytyy

Kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä sanoo, että tilanne kunnissa selkeytyy, kun turvapaikkakriteerit tiukentuvat, valtio perustaa palauttamiskeskuksia ja nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä.

– Kuntiin ei jää niitä, joilla on kielteinen turvapaikkapäätös. He, joilla on turvapaikkapäätös, voivat ryhtyä kotoutumaan kuntaan, Nerg sanoo Kunta-tv:n haastattelussa.

Kotoutustoimiin panostetaan Nergin mukaan entistä enemmän.

 – Ihmiset pyritään saamaan nopeammin yhteisöjen jäseniksi osaamisen kartoittamisen, opiskelun ja työn avulla.

 

————————————–

Katso kansliapäälikkö Päivi Nergin haastattelu tiedotustilaisuudesta:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*