Kuva: Pixabay
Palkkojen harmonisointiin menevällä rahalla saataisiin terveydenhuolto toimimaan ilman mitään uudistusta, arvelee Harry Harkimo.

Kansanedustaja Harry Harkimo lisää jälleen jännitystä keskustelussa sote- ja maakuntauudistuspaketin läpimenosta eduskunnassa. Savon Sanomien blogissaan hän kiinnittää huomiota palkkojen harmonisoinnin kustannuksiin.

Työtuomioistuimen Kaunuun sote-kuntayhtymää koskevan ennakkopäätöksen mukaan eri tahoilta saman työnantajan palvelukseen tulevien työntekijöiden pitää saada samasta työstä samaa palkkaa. Kun kenenkään palkkaa ei voi vähentää, toisten on palkkaa on nostettava.

– Se tarkoittaisi, että palkat nousisivat arviolta 700 miljoonaa tai jopa miljardin vuodessa, Harkimo kirjoittaa.

– Jos näin käy, pitää kaikkien tajuta, että koko uudistusta ei kannata tehdä. Tuolla rahalla saa jo niin paljon lääkäreitä, hoitajia ja laitteita, että systeemi saadaan toimimaan ilman mitään uudistusta. Sen sijaan voitaisiin parantaa nykyistä mallia niin kuin esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä eli Eksotessa on tehty, hän jatkaa.

Kuntatyönantaja KT on esittänyt asian ratkaisemista erillisellä lailla. Ay-liike luonnollisesti vastustaa toimia, joilla palkkojen korottamista rajoitettaisiin.

Harkimo ihmettelee, missä vaiheessa sellainen laki vielä ehdittäisiin saada aikaan.

Kuntalehti on kirjoittanut palkkojen harmonisoinnin näkymistä tarkemmin täällä.

Kuka syö sote-sopan

– Kyllä tässä on semmoinen soppa keitetty, että haluan nähdä kuka sen syö, Harkimo kirjoittaa. Hän viittaa myös muihin uudistuksen ongelmiin tai epäselvyyksiin.

Jos hän ei aio sitä syödä, hallituksen kapea enemmistö kapenee vielä yhdellä.

Suoraan hän ei sitä kuitenkaan sano. Toinen kysymysmerkki on Wille Rydman, kok., joka Helsingin kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenenä tuomitsi jyrkästi uudistuksen, mutta on todennut, että siitä ei voi päätellä, miten aikoo eduskunnassa äänestää.

On siis mahdollista, että poliitikko on samasta asiasta kahta eri mieltä sen mukaan, minkä pöydän ääressä kulloinkin asiaa käsittelee.

Muutoksia kaivataan

Osaselitys on luonnollisesti se, että esitys voi vielä muuttua eduskunnan käsittelyssä. Tosin Helsingin valtuustoa tyydyttävään muotoon esitys ei ilmeisesti eduskunnassa taivu.

Eduskuntakäsittelyssä mahdollisesti tuleviin muutoksiin ovat jossain määrin sitoneet kantansa monet uudistukseen skeptisesti suhtautuvat hallituspuolueiden kansanedustajat, kuten kokoomuksen Harri Jaskari ja Susanna Koski sekä keskustan Sirkka-Liisa Anttila. Ainoa hallituspuolueen edustja, joka sanoo jo päättäneensä äänestää esityspakettia vastaan on Elina Lepomäki, kok.

Muutoksia esitykseen ovat esittäneet myös monet asiantuntijat, jotka ovat taipuneet kannattamaan hallituksen esityspakettia. Esimerkiksi professori Heikki Hiilamo on esittänyt pitempiä siirtymäaikoja ja maakunnille päätösvaltaa käyttöönoton ajankohdasta.

Toistaiseksi ei ole tietoa esitykseen käsittelyssä tulevista muutokseista.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*