Hallitus linjaus päivystysuudistuksesta on herättänyt kysymyksen mm. ruotsinkielisten oikeuksien toteutumisesta. (Kuva: Ville Miettinen)

Haluaako hallitus taas tietoisesti ottaa laiskanläksyn perustuslakivaliokunnalta? ihmettelee Pohjalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan kansanedustaja Anna-Maja Henriksson, r.

Henriksson viittaa hallituksen linjaukseen 12:sta täyden päivystyksen sairaalasta, joiden joukossa on Seinäjoen keskussairaala mutta ei Vaasaa, joka Henrikssonin mukaan olisi ollut luontevampia kaksikielisen hoidonsaannin takaamisen kannalta.

Henriksson pitää hallituksen linjausta täysin piittaamattomana Pohjanmaan ruotsinkielisen väestön tarpeista.

Kaksikielisen kunnan ja kaksikielisiä tai sekä suomen- että ruotsinkielisiä kuntia käsittävän kuntayhtymän on terveydenhuoltolain mukaan järjestettävä terveydenhuollon palvelunsa suomen ja ruotsin kielellä siten, että asiakas ja potilas saavat palvelut valitsemallaan kielellä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksen johtaja Hans Frantz ilmaisi tuoreeltaan tyrmistyksensä linjauksen johdosta viime viikolla.

– Tämä on perustuslain vastaista toimintaa, Frantz sanoi Kuntalehdelle.

Henriksson kirjoittaa kysyneensä viime viikolla neljä kertaa pääministeri Juha Sipilältä, kesk., ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta, kesk., onko uudistuksesta tehty kielellisten vaikutusten arviointia.

– Mitään vastausta, myönteistä ja kielteistä, en ole saanut. Sen sijaan olen saanut erikoisen vastaväitteen, että alueiden tulee nyt itse lähiaikoina antaa ehdotus siitä, miten ne voisivat tulevaisuudessa toimia. Anteeksi vain, mutta puhumme nyt hallituksen ehdotuksesta olla antamatta Vaasan keskussairaalalle täyden päivystyksen statusta ja hallituksen ehdotuksesta ajaa alas aluesairaalat.

– Hallituksella on myös tosiasiallisesti vastuu valmistelusta, johon sisältyy kielellisten vaikutusten arviointi ja siitä saatujen tulosten huomioiminen päätöksissä, Henriksson muistuttaa.

Anna-Maja Henrikssonin kirjoitus Hallitus sulkee silmänsä kielellisiltä oikeuksilta! Pohjalaisessa

Lisää aiheesta:

Kommuntorget: Svenska Österbotten utan full jour – nu börjar striden

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka on vieraillut tiettävästi perustuslakivaliokunnassa lobbaamassa omaa malliaan, haluaa aivan uuden tulkinnan perustuslakiin – kirjoittamatta perustuslakia uudestaan.

    Kun kautta aikojen maanlaajuisesti juonittelevaksi tunnettu Keskustapuolue on hallituksessa ja perustuslakivaliokunnassa, niin Euroopan neuvostolta, valtiosääntöasiantuntijoilta ja oikeuskanslerilta vaaditaan erityistä syventymistä perustuslakiongelmiin.

    Kielelliset vaatimukset ovat perustuslain 122 §:ssä.

    Perustuslain 121 § on kyseenalaistettu monin eri tavoin, vipuvartena valtiolliset maakunnat.

    Pääministeri Sipilä on delegoinut oman ja Keskustapuolueen vastuun alivaltiosihteeri Pöystille.

    Valtiorahoitteisuudella on kunnat on vivutettu ulos. Vastaa Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen sotella vivutuksia.

    Perustuslakivaliokunnan ja oikeusvaltion arvovalta on vakavasti uhattuna.

    Perustuslaillinen keskustelu on täysin puuttunut.

    Hallituksen lakiesityksen korjaamiseen kuluu 9–12 kk plus lausuntokierrokset.

    Jokamiehen oikeus perustuslakiin:

    https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*