Annika Lapintie, vas., Maria Guzenina, sd., ja Ilkka Kantola, sd., perustuslakivaliokunnan kokouksessa. (Arkistokuva: Hanne Salonen / Eduskunta)

Lausuntoaan soten valinnanvapauslakiesityksestä viilaava eduskunnan perustuslakivaliokunta haluaa muutoksia 25 kohtaan lakiesityksessä, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan valiokunta on kiinnittänyt huomionsa muun muassa EU:n valtiontukisääntelyyn liittyviin ongelmiin.

Hallitus on linjannut, että vastoin oikeusoppineiden suosituksia se ei lähetä lakiesitystä EU:lle notifioitavaksi. Korkeimman hallinto-oikeuden joulukuussa antaman lausunnon mukaan notifiointi olisi ainoa tapa saada lakiesitykselle oikeusvarmuus. Hallitus vetosi muun muassa aikatauluongelmaan, vaikka KHO:n mukaan EU-komission arvion lakipaketista olisi voinut saada parissa kuukaudessa.

Huhtikuussa perustuslakivaliokunta pyysi hallitukselta lisäselvityksen juuri EU-notifikaatiosta. Valiokunta toivoi ”olennaisesti tarkempaa oikeudellista tarkastelua ehdotetun järjestelmän suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn erityisesti notifikaation tarpeellisuuden näkökulmasta”, sekä näkemystä siitä, millaisia oikeusvaikutuksia erilaisilla ratkaisulla notifiointiin ryhtymisen suhteen on nyt ehdotettavan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän kannalta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan valmiiksi lausuntonsa valinnanvapauslakiesityksestä tällä viikolla. Mikäli lausunto edellyttää merkittäviä muutoksia lakiesitykseen, muutoksia voi olla odotettavissa sote-uudistuksen aikatauluihin, myös maakuntavaalien aikatauluun.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi HS:lle, että sote-uudistus on lykkääntymässä. Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro puolestaan arveli jo perjantaina, että maakuntavaaleja ei ehditä pitää suunnitellusti lokakuun lopussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*