Lakko on vaikuttanut joihinkin HUSin toimintoihin, mutta terveyttä uhkaavia haasteita ei ole toistaiseksi ollut, vs. hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo. (Kuvituskuva: Ville Miettinen)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS varoitti potilashoidon voivan ruuhkautua kunta-alan lakon alkaessa. Mikä tilanne on nyt, kun on jo kokemuksia ensimmäisten lakkopäivien vaikutuksista, HUSin vs. hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander?

Ulander huomauttaa, että jo ennen lakkoa alkanut hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu.

– Vuoronvaihto- ja ylityökielto aiheuttaa yksittäisiä viivästyksiä ja peruutuksia. Kahden lakkopäivän jälkeen toiminnassa on ilmennyt jonkin verran häiriöitä, mutta toistaiseksi ei ole ollut terveyttä uhkaavia haasteita.

– Yleisesti ottaen hoitohenkilöstön vajaus aiheuttaa merkittävää ruuhkautumista, varsinkin vuodeosastoilla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Välinehuolto ei toimi kunnolla

Lakon alkamista edeltäneessä tiedotteessa HUS ilmoitti, että välinehuoltokin saattaa ruuhkautua. Lakon ulkopuolelle on rajattu välinehuollon päivystys sekä kiireellisten potilaiden hoitoon käytettyjen instrumenttien ja laitteiden huolto.

Välinehuollon tilanne ei ole ollut paras mahdollinen lakon aikana, Ulander myöntää.

– Kaihileikkauksia on jouduttu vähentämään. Tällä hetkellä myös kiireelliset tähystystutkimukset uhkaavat hidastua, jos välinehuollon toimintaa ei saada varmistettua.

Onko lakon ulkopuolelle rajattuihin töihin saatu luvattu henkilömäärä?

– Valitettavasti ei, Ulander vastaa.

Eri alojen ammattilaiset palveluketjussa

Moni kaupunki ilmoitti ennen lakkoa verkkosivuillaan, että lakon vaikutuksia sote-alan palveluihin on vaikea arvioida etukäteen.

HUSissa on lakon aikana huomattu, miten tiiviisti eri toiminnot ovat kytköksissä toisiinsa erikoissairaanhoidossa.

– Lakko osoittaa sen, että toimiva palveluketju ei ole vain hoitajien ja lääkäreiden varassa, vaan se on monien ammattilaisten yhteistyötä. Yhdenkin palan puuttuminen aiheuttaa hoidon sujuvuuteen häiriöitä, Ulander sanoo.

Lakon seurauksena HUSin osastonsihteeripalveluissa on ollut vajausta. Tämän vuoksi ajanvarauksissa ja potilaiden sisäänkirjaamisessa on ollut viiveitä. Myös puhelinvaihde on ruuhkautunut lakon takia.

Lakosta ei palauduta hetkessä

Tiistaina alkanut lakko jatkuu ja se päättyy ensi maanantaina.

Tulevan viikonlopun haasteetkin ovat jo mielessä, Ulander myöntää.

– Välinehuollon riittävyys kiireisissä päivystyspisteissä ja -yksiköissä on huolenaihe.

Lakon päättyessä kestää jonkin aikaa ennen kuin toiminta palaa tuttuihin uomiinsa.

– Normaalitoimintaan pääseminen vaihtelee toiminnoittain. Uskoisin, että useissa palveluissa pääsemme niin sanottuun normaalitoimintaan viikossa.

– Mutta kevään työtaistelutoimien takia lisääntynyt hoitojonon purkaminen kokonaisuutena vie kyllä aikansa.

Lakossa yli 81 000 palkansaajaa

Kunta-alan lakko alkoi 3. toukokuuta Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä, ja sen piiriin kuuluu yli 81 000 palkansaajaa.

Kunta-alan lakon vaikutukset ovat näkyneet koulujen ja päiväkotien lisäksi myös muissa palveluissa. Esimerkiksi kirjastot, museot ja virastot ovat sulkeutuneet ympäri maata.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*