HUS vastaa 24 kunnan erikoissairaanhoidosta. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus pitää sote-maakuntauudistukseen ehdotettua rahoitusmallia ”täysin kestämättömänä”.

– Toteutuessaan rahoitusmalli veisi pohjan yhdenvertaiselta erikoissairaanhoidolta ja romuttaisi koko maan erikoissairaanhoitojärjestelmän, HUSin hallituksen kannanotossa todetaan.

Hallituksen sote-lakiesitysluonnos on paraikaa lausuntokierroksella. HUSin laskelmien mukaan esitykseen sisältyy ainakin 400 miljoonan euron vuositason tulonsiirto Uudeltamaalta muualle Suomeen.

– Rahoituksen jaossa käytetty tarvevakiointi on keinotekoinen ja yksipuolisuudessaan täysin kestämätön lähtökohta, HUS katsoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



HUSin mukaan sote-uudistuksen edistäminen ei ole mahdollista ilman rahoitusmallin merkittävää muuttamista.

– Rahoituksen pitää turvata HUSiin keskitettyjen valtakunnallisten erityistehtävien hoitaminen sekä ison yliopistosairaalan toiminta. Rahoituksen jaossa on myös huomioitava Uudenmaan kasvava väestö ja pääkaupunkiseudun erityispiirteet.

HUSin mukaan esitetty rahoitusmalli leikkaisi pelkästään HUSin rahoitusta yli 100 miljoonaa vuodessa. Henkilötyövuosiksi muunnettuna tämä tarkoittaisi noin 1 500 henkilötyövuoden vähentämistä HUSista pysyvästi.

– Yhdessäkään sotaa tai vastaavaa katastrofia käymättömässä maassa vuotuinen terveydenhuollon rahoitus ei ole laskenut aikoihin, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo tiedotteessa.

Tuominen muistuttaa, että Suomen johtavan ja ainoan laajasti kansainvälisellä tasolla toimivan yliopistosairaalan rahoitusleikkaus vaikuttaisi koko maahan.

– HUSilla on merkittävät valtakunnalliset erityisvastuut vaikeimmin sairaista potilaista. Lisäksi meillä tehdään laajasti lääketiedettä eteenpäin vievää pioneerityötä. Yhdenvertaisesta erikoissairaanhoidosta leikkaaminen olisi koko Suomelle tuhoisaa.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Työntekijöitä on lähes 27 000. Jäsenkuntia HUSilla on 24.

Toimitusjohtaja Juha Tuominen kommentoi lakiesitystä myös Twitterissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*