Kuva: Ville Miettinen
Innokylä on koonnut hyviä käytäntöjä eri puolilta. Nyt niitä yritetään saada käyttöön sote-uudistuksessa.

Hyvinvointi- ja terveysalan innovaatioyhteisö Innokylä pyrkii uudistumaan ja tarjoamaan apuaan sote-uudistuksessa. Innokylä on tähänkin asti koonnut tietoa hyvistä käytännöistä ja pyrkinyt jakamaan niitä eteenpäin.

Karkeasti on jopa arvioitu, että sote-uudistuksen tavoite kustannusten kasvun hillitsemiseksi saataisiin kokoon, jos jo olemassaolevat hyvät käytännöt leviäisivät kattavasti.

Innokylä uudistuu tämän vuoden aikana. Tavoite on tukea maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanoa, lisätä eri toimijoiden yhteistyötä sekä levittää hyviksi havaittuja toimintamalleja kaikkien käyttöön. Myös Innokylän verkkosivusto on tarkoitus uudistaa mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi.

Innokylä-hanke alkoi vuonna 2010. Sitä toteuttavat yhdessä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Oppia toisten kokemuksista

– Toisten onnistumisista ja miksei myös huonoista kokemuksista oppiminen sekä uusien ratkaisujen kehittäminen yhdessä helpottavat siirtymistä täysin uuteen maakunta- ja sote-järjestelmään, sanoo THL:n johtaja Markku Pekurinen.

– Tulevaisuuden kunnat ja maakunnat tarvitsevat tietoa, tukea ja työvälineitä erityisesti hyvinvoinnin edistämiseen. Ne tarvitsevat apua kehitystyöhön ja malleja yhteistyöhön kuntalaisten ja järjestöjen kanssa. Uudistuvan Innokylän tärkeimpiä tehtäviä on levittää monipuolisesti kuntalaisten hyvinvointia edistäviä toimintamalleja, sanoo erityisasiantuntija ja Innokylän johtoryhmän jäsen Antti Kuopila Kuntaliitosta.

Hyviä ideoita tarjolla tähänkin asti

Hyvien käytäntöjen leviäminen on nähty olennaisena ratkaisuna kustannusten hillinnän lisäksi toiminnan laadun parantamisessa.

Innokylän kokoamia ideoita on tähän astikin ollut tarjolla, mutta kuntien into ottaa niitä käyttöön on vaihdellut. Hidasteiksi on koettu klassisen muutosvastarinnan lisäksi kustannusten ja hyötyjen kohdistuminen eri tahoille, paikallisten olosuhteitten erot sekä hyötyjen konkretisoiminen.

Innokylän uudistamista voi seurata ja kommentoida täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*