Yhä useammalla vanhuusikään ehtineellä on omat hampaat suussa. Kun omat voimat eivät enää riitä hammashygieniasta huolehtimaan, niin suun terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö vanhuspalveluiden hoitohenkilöstön ja omaisten kanssa on erityisen tärkeää. Asiantuntijan mielestä suunterveyden arvioinnin tulisi olla tärkeä osa iäkkään henkilön palvelutarpeen kokonaisarviointia.

– Vanhuspalvelulain mukaan kunnilla on vastuu huolehtia, että iäkkäät saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut, myös suunterveyteen liittyen. Vanhusten suunterveyden kannalta tärkeä kysymys onkin, miten vanhuspalvelut järjestyvät suunterveyden osalta, toteaa kliininen opettaja, HLT Kaija Komulainen Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksiköstä.

Komulainen puhui aiheesta Tampereella viikonloppuna järjestetyssä Apollonia Symposiumissa, jonka teemana oli iäkkäiden suunterveys.

– Jos suun omahoito romahtaa, karies ja kiinnityskudossairaus parodontiitti pääsevät tehokkaasti aiheuttamaan tuhojaan. Hammasperäisistä infektioista tulee uhka yleisterveydelle. Kun hammasharja ei pysy enää omassa kädessä, vastuun omahoidosta on siirryttävä läheisille tai hoitohenkilökunnalle, Komulainen painottaa.

 

Asiasta enemmän Itä-Suomen yliopiston nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*