Isot kaupungit: Hallituksen teetettävä puolueeton arviointi sote-uudistuksen vaikutuksista
KUVA: SEPPO HAAVISTO
Suurimpien kaupunkien mielestä sote-uudistukseen liittyy riski muun muassa elinkeinopolitiikan edellytysten heikentymisestä.
Suomen 21 suurinta kaupunkia edellyttää hallitukselta, että se teettää puolueettoman ja kattavan arvioinnin sote-uudistuksen vaikutuksista kuntien ja kaupunkien talouteen ja investointikykyyn. Ne perustelevat vaatimustaan lainsäädännön arviointineuvoston lausunnolla.
Kaupungit vetoavat arviointineuvoston toteamukseen, jonka mukaan hallituksen esityksen vaikutusarviointiin liittyy poikkeuksellisen paljon epävarmuutta. Esityksen kokonaisvaikutuksista julkiseen talouteen on vaikea saada selkoa.
Arviointineuvoston mukaan esitysluonnoksessa tulisi käsitellä tarkemmin mahdollisia vaikutuksia, joita tulisi kuntien investointeihin ja elinkeinopolitiikan edellytyksiin kuntien verotulojen kaventumisen takia.
C21-kaupungit ilmoittavat olevansa valmiita yhteistyöhön arvioinnin toteuttamisessa.
– Vaikka itsenäisen ja riippumattoman arviointineuvoston lausunto ei sido ministeriöitä, on selvää, että arviointineuvoston painavat havainnot korostavat tarvetta analysoida tarkemmin sitä, millaiset mahdollisuudet kaupungeilla ja kunnilla on selviytyä tehtävistään, veloistaan ja velvoitteistaan sote-uudistuksen toteutuessa, kaupungit ilmoittavat yhteisessä tiedotteessaan.
Ne huomauttavat riskistä, että sote-uudistus heikentää kuntien ja kaupunkien elinkeinopolitiikan edellytyksiä, niiden kilpailukykyä sekä mahdollisuuksia investoida kestävään kasvuun.
– Vaikutukset ulottuvat tätä kautta merkittävästi koko kansantalouteen, yhteisessä tiedotteessa todetaan.
C21-kaupunginjohtajien verkostoon kuuluvat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden, Kuopion, Kouvolan, Porin, Joensuun, Lappeenrannan, Hämeenlinnan, Vaasan, Rovaniemen, Seinäjoen, Mikkelin, Kotkan, Salon ja Porvoon kaupunginjohtajat.