Jämsä kilpailuttaa laajasti sote-palvelunsa. (kuva: Ville Miettinen)

Jämsän kaupunki kilpailuttaa sosiaali- ja terveystoimen palvelut lukuun ottamatta aikuissosiaalityötä, lastensuojelua, lapsiperheiden sosiaalityötä, vammaispalveluita ja hallintoylilääkärin tehtävää sekä niitä sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoiden tehtäviä, joita ei voida lain perusteella hoitaa yksityisen palveluntuottajan toimesta.

Valtuuston maanantaina 3. marraskuuta tekemä päätös oli kokouksen aikana syntyneen kompromissiesityksen mukainen. Äänestyksessä 30 valtuutettua oli  kompromissiesityksen takana. 12 valtuutettua äänesti tyhjää ja yksi oli poissa.

Kaupunginhallituksen alkuperäinen esitys valtuustolle sisälsi kaksitoista eri kohtaa, joissa tarkemmin määritellään kilpailutuksessa edellytettäviä kriteerejä ja ehtoja. Valtuuston päätöksellä hallituksen ehdotuksesta poistettiin neljä kohtaa, jotka koskivat kilpailutuksen suorittamistapaa kiinteällä hinnalla, nettokustannustasoa, yksityisen kumppanin ominaisuuksia ja työpaikkamäärää.

Ennen valtuuston kokousta pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa kaupunginjohtajan esitys pidättäytyä tässä vaiheessa merkittävistä sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotannon muutoksista hävisi äänestyksessä.

Jämsän tarkoituksena on perustaa Jämsän kaupungin ja yksityisen palveluntuottajan yhteisyhtiö, jonka tulee noudattaa yhteiskunnallisen yhteisyrityksen periaatteita. Yksityistä palveluntuottajaa haetaan 10 + 5 vuoden sopimuskaudeksi. Yhteisyhtiön pitää sitoutua aloittamaan palvelutuotanto viimeistään ensi vuoden syyskuun alussa.

Kaupunginhallitus päättää kilpailutuksen tarkemmista ehdoista.

Jämsän sosiaali- ja terveysjohtaja Tuula Liehu arvioi, että kilpailutettavien palvelujen vuosikustannukset ovat noin 60–65 miljoonaa euroa.

- Kiire tuo kilpailuttamiseen oman hankaluutensa. Täytyy vain toivoa, että saamme kilpailutuksessa useampia tarjouksia, Liehu sanoo.

Tuula Liehun kommentti lisätty 4.11. kello 14.00.

Lue myös:

Kiire soten ulkoistuksessa hämmentää Jämsässä

Parkano ulkoistaa soten 10 vuodeksi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jämsä on perustuslain 121 §:n tarkoittama kilpailuttaja ennen perustuslaillista sote-integraatiota sanoo:

    Perustuslain 121 §:n mukaan itsehallinnollisten jämsäläisten demokraattisessa vaalissa valitsema valtuusto kilpailuttaa.

    Jämsässä on 100-prosenttisesti itsehallinnollisia jämsäläisiä.

    Perustuslain vastainen kilpailutus:

    Jos kilpailutuksen tekisi Alexander Stubbin (kok.) ja Antti Rinteen (sd.) hallituksen soten järjestämislakiesityksen mukaisesti yhtymävaltuusto, jossa on 122-178 edustajaa, ja Jämsästä yksi edustaja, niin perustuslain 121 §:n mukainen perustuslaillinen jämsäläisten itsehallinto ei toteudu. Ei asia muuksi muutu, vaikka 122-178 edustajaa valittaisiin suoralla vaalilla.

    Puolueet kohti perustuslain 121 §:n mukaista sote-uudistusta:

    Puolueiden kesken vallitsee yhteisymmärrys, että sote-lakiesitys korjataan perustuslain 121 §:n mukaiseksi:

    – 20 sairaanhoitopiiristä perustetaan perustuslain 121 §:n tarkoittamat kuntia suuremmat itsehallinnolliset sote-hallintoalueet.

    20 itsehallinnollisen sote-integraatioalueen valtuustoissa on 100-prosenttisesti itsehallinnollisten kuntien asukkaitten valitsemia luottamushenkilöitä.

    Jämsän kilpailutus siirtyy keskussairaala-alueen ts. sairaanhoitopiirin sote-integraatioalueelle perustamissopimuksessa.

    Kommentteja?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*