Pyrimme varmistamaan omalta osin, että mahdollisimman moni saa epidemian edetessä tarvitsemansa hoidon. Onnistuaksemme tärkeässä työssämme tarvitsemme teidän tukenne ja ymmärryksenne poikkeustoimintaamme kohtaan, Sally Järvelä kirjoittaa kantahämäläisille. (Kuva: KHSHP)

Koronavirusepidemia näkyy sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon yksiköissä kuntalaisille palvelujen saatavuudessa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä on tiivistänyt tilanteen vaikutuksia asukkaille osoitetussa avoimessa kirjeessä. Vaikutukset näkyvät vastaanotolla, palvelujen ja henkilökunnan keskittämisenä, kiireellisyyden tiukempana arvioimisena ja kiireettömien toimintojen alasajona.

Järvelän mukaan kyseessä on laajin normaalitoiminnan häiriö Kanta-Hämeen keskussairaalan historiassa. Torstaiaamun tiedon mukaan Kanta-Hämeessä oli 15 varmennettua koronatartuntatapausta, joilla kaikilla oli suora yhteys Italiaa, Itävaltaan tai matka-alueelta kotiinpaluun jälkeen sairastuneeseen lähikontaktiin.

Tilanne tulee vaikuttamaan lähes kaikkeen tavanomaiseen erikoissairaanhoitoon, lukuun ottamatta päivystyksen toimintaa, synnytyksiä ja syöpähoitoja, Järvelä kirjoittaa.

Käytännössä Kanta-Hämeessä on ajetaan väliaikaisesti alas alueellista palvelua ja keskitetään voimavarat ja osaaminen keskussairaalaan.

Myös kaikki kiireettömäksi arvioitu ajanvaraustoiminta ajetaan alas. Tämä tarkoittaa toimintaa, jonka siirtäminen tai vaihtaminen puhelinajaksi ei aiheuta pysyvästi sairaudentilalle tai sen arviolle haittaa.

– Päätökset siirtyvistä potilaista tekee kunkin erikoisalan ylilääkäri poikkeusoloihin valmistautuen. Vastuu toiminnan muutoksista on johtajaylilääkärillä.

Tilanne vaikuttaa myös hoitohenkilökuntaan, joka ohjataan ja keskitetään epidemiatilanteen vaativiin tehtäviin. Päivystyspotilaat ja kriittisesti sairaat hoidetaan entiseen tapaan.

– Epidemian edetessä valmiuksia hoitaa kriittisen vaikeasti sairaita tarvitsee lisätä hetkellisesti. Olemme aloittaneet kaiken muun toiminnan alasajon voidaksemme taata henkilöstöllemme kaiken mahdollisen ajan perehtyä tilanteen vaatimiin tehtäviin, ja siten takaamme potilasturvallista hoitoa. Henkilökuntamme on sitoutunutta ja motivoitunutta ja toivon, että kantahämäläiset osoittavat kaiken tukensa ja ymmärryksensä heitä kohtaan vaativina aikoina, Järvelä kirjoittaa.

Lisäksi epidemiatilanteessa ensihoito joutuu arvioimaan ei-kiireellisiä tehtäviä aiempaa tiukemmin kriiterein. Asiakkaita ohjataan puhelimitse tai ohjataan käyttämään omalla kyydillä tapahtuvia kuljetuksia.

– Vahvistamme päivystyksen toimintaa, mutta pyydämme, että päivystykseen hakeudutaan vähintään yhtä tarkoin kriteerein kuin ennenkin – on oletettavaa, että päivystys ruuhkautuu pahoin epidemian edetessä ja hoidossa on vaikeahoitoisia potilaita aiempaa enemmän.

Kanta-Hämeessä terveyskeskukset ovat lisänneet kiireellisen vastaanoton aikoja, ja asukkaita suositellaan kääntymään terveyskeskuksen puoleen sellaisissa asioissa, jotka voivat odottaa seuraavaan päivään.

– Tilanteen edetessä päivystyksen toimintaa saatetaan joutua hajauttamaan, mutta tästä tiedotamme tiiviisti. Tarjoamme erikoissairaanhoidon konsultaatiopalveluita terveyskeskuksiin aiempaa laajemmin epidemian ajan etäpalveluna, Järvelä kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*