Kemillä keskisuurten kuntien kovimmat sote-menot
Keskisuurten kuntien osalta Kuntaliitto on vertaillut terveydenhuollon kustannusten lisäksi sosiaalitoimen kustannuksia. Sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannukset olivat viime vuonna 3 306 euroa asukasta kohti. Kustannusten reaalikasvu oli 1,5 %.
Keskisuurissa kunnissa perusterveydenhuollon kustannukset alenivat ja erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen kustannukset kasvoivat. Sosiaalitoimen kustannusten kasvu näkyi erityisesti vammaisten ja kehitysvammaisten palvelujen, päihdepalvelujen ja toimeentuloturvan kustannusten kohoamisena.
Suurimmat sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannukset vuonna 2014 olivat Kemissä 3 866 euroa asukasta. Myös Kemin terveydenhuollon kustannukset olivat suurten ja keskisuurten kuntien korkeimmat, 2 930 euroa asukasta kohti.
– Keskimääräistä korkeammat kustannukset johtuvat Kemissä pääasiassa erikoissairaanhoidon sekä oman avoterveydenhuollon ja toimeentuloturvan ja työllistämisen keskimääräistä huomattavasti korkeammista kustannuksista, arvioi Kemin sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Liisa Niiranen.
– Vuonna 2014 eniten kasvoivat kuitenkin sosiaalitoimen kustannukset, erityisesti vanhustenhuollon kustannukset. Kemin työttömyysaste oli viime vuoden lopulla 18,9 prosenttia, mikä on merkittävästi muuta maata korkeampi. Tästä huolimatta toimeentulotuen kustannukset alenivat, mutta työmarkkinatuen kuntaosuuden menot kasvoivat enemmänkuin toimeentulotuen menot alenivat.
– Kemi on toteuttanut ikäihmisten palvelujen rakennemuutosohjelmaa jonka yhteydessä olemme muuttaneet omien akuutti- ja kuntoutusosastojen toimintaa ja lisänneet ympärivuorokautisen hoivan paikkoja erikoissairaanhoidon käyttöä ja kustannuksia vähentääksemme, kuvaa Niiranen.
Keskisuurten kuntien selvityksessä olivat mukana Imatra, Järvenpää, Kaarina, Kainuu, Kemi, Kerava, Kirkkonummi, Kotka, Lohja, Loviisa, Mikkeli, Mustijoki, Porvoo, Rauma, Rovaniemi, Salo, Sipoo, Tuusula ja Varkaus.