Ulkoistus koskisi koko Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintaa lukuun ottamatta psykiatrista hoitoa ja raskasta kirurgiaa. (Arkistokuva: Seppo Haavisto)

Hanke Länsi-Pohjan keskussairaalan (LPKS) toimintojen ulkoistamisessa on mutkistunut.

– Maakunnan edustajat ovat jättäneet sovintoesityksen, jolla keskussairaalan toiminta turvattaisiin nykyisen laajuisena Kemissä, kertoo neuvotteluissa mukana ollut Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Ensi kerran Suomen historiassa kokonaisen sairaanhoitopiirin eli Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta aiotaan ulkoistaa. Uuden yrityksen nimi olisi Länsi-Pohjan Yhteisyritys Oy ja tilaaja on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

– Olemme jättäneet tarjouksen, joka sisältää koko terveydenhuollon järjestämisen Länsi-Pohjan alueella lukuun ottamatta psykiatrista hoitoa ja raskasta kirurgiaa. Myös koko keskussairaalan henkilökunta siirtyisi palkkalistoillemme, kertoo Pihlajalinnan varatoimitusjohtaja Juha Rautio.

Pihlajalinnan lisäksi tarjouksen ovat jättäneet Mehiläinen ja Attendo-ryhmä eli Attendo ja Terveystalo ovat jättäneet yhteistarjouksen.

Kilpailutuksen kokonaishinta on 80-90 miljoonaa euroa ja sen piirissä on noin 65 000 asukasta.

Tähän mennessä suurin ulkoistus toteutettiin vuosi sitten Etelä-Pohjanmaalla, jolloin Kuusiolinnan Terveys eli Ähtäri, Alavus ja Soini siirsivät koko soten Pihlajalinnan toteutettavaksi.

– Järjestelyn piirissä on 25 000 asukasta ja kaupan arvo oli noin 90 miljoonaa euroa, kertoo Kuusiolinnan Terveys Oy:n toimitusjohtaja Tero Järvinen.

Länsi-Pohjan kunnat yrittävät ulkoistuksen avulla turvata, että sairaalapalvelut säilyvät sote-uudistuksen jälkeenkin Kemissä. Tulevan Lapin maakunnan alueella on kaksi kilpailevaa sairaalaa Kemissä LPKS ja Rovaniemellä sijaitseva Lapin keskussairaala.

Ulkoistamispäätös on ollut tuskallista Kemissä, joka on tunnettu vasemmistokaupunki. Valtuusto asettui huhtikuussa hankkeen taakse.

Tarjouksen jättäneet terveydenhuoltoalan yritykset epäilevät nyt, että heitä käytetään sähköjäniksenä Rovaniemen ja Kemin sovun synnyttämisessä.

– Kukaan ei ole voinut sovintoneuvotteluissa laillisesti taata, että sairaalan toiminta jatkuu laajana Kemissä, Nissinen sanoo.

Nissisen mukaan sairaanhoitopiirin ulkoistaminen tuodaan Kemin valtuuston käsittelyyn 21. kesäkuuta.

Ulkoistamisneuvotteluissa on ollut mukana Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo, joilla säilyy jatkossakin palvelujen järjestämisvastuu sairaanhoitopiirin kanssa.

– Ulkoistaminen ei silti takaa sitä, että esimerkiksi synnytykset jatkuisivat Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Synnytystoimintaa on viranomaispäätöksellä päätetty jatkaa kahden vuoden määräajalla vuoteen 2018 saakka, Rautio kertoo.

TEKSTI: TAPIO MAINIO

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*