Korona pelottaa soten työntekijöitä
Koronan vuoksi työmäärä kasvoi eniten ylihoitajilla, osastonhoitajilla ja sairaanhoitajilla sekä laboratorio- ja röntgenhoitajilla.
Joka kolmas sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä pelkää koronan vuoksi terveytensä puolesta työssään. Eniten terveytensä puolesta ovat pelänneet Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan röntgenhoitajat (47 %), sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt (41 %), laboratoriotyöntekijät (35 %) sekä lähi- ja perushoitajat (34 %).
Sote-alan työt tehdään yleisesti työpaikalla. Vastaajista 86 prosenttia ei tehnyt etätyötä ja etätyötä tekevistäkin valtaosa teki sitä vain osittain.
Työmäärän kasvu ja koronan vaikutukset ovat osuneet eniten niihin, joilla oli ennestään paljon kuormitusta työssään. Työmäärä kasvoi eniten ylihoitajilla, osastonhoitajilla, sairaanhoitajilla sekä laboratorio- ja röntgenhoitajilla.
Työmäärän kasvu koronan seurauksena on huonontanut palautumista. Niistä, joiden työmäärä on kasvanut, vain 28 prosenttia kertoo palautuvansa hyvin.
Alle 30-vuotiaista vain 27 prosenttia palautuu hyvin, kun yli 60-vuotiaista 38 prosenttia palautuu hyvin.
Kasautuneen kuormituksen taustalla on lukuisia tekijöitä, kuten keskeneräinen sote-uudistus sekä kuntien taloudelliset vaikeudet ja niistä aiheutuneet yt-neuvottelut. Lisäksi työvoimapulan alalla henkilökuntaa on paikoin liian vähän.
– Vaikka sanotaankin, että kyllä nuorena jaksaa, minua huolestuttaa nuorimpien työntekijöiden tilanne koko aineistossa sekä neljän koronatilanteen kuormittaman ammattiryhmän sisällä. Nuorimmat palautuvat heikoimmin. Hyvin työstä palautuvia on liian vähän, tutkimusjohtaja Jaana Laitinen kertoo Työterveyslaitoksen tiedotteessa.
Mielenterveyden häiriöt suurin syy sairaspoissaoloihin
Työterveyslaitoksen mukaan kehityksessä on huolestuttavinta, että kuormituksen kasautuminen heikentää työkykyä ja lisää työkyvyttömyyden riskiä.
Mielenterveyden häiriöt ovat nousseet sote-organisaatioissa monin paikoin tärkeimmäksi sairaspoissaolojen syyksi.
Työterveyslaitoksen Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyyn vastasi syksyllä 2020 yhteensä lähes 25 000 sote-alan työntekijää kaikkiaan yhdeksästä sote-organisaatiosta eri puolilta maata.
Mukana olivat Siun sote, Eksote, Essote, PPSHP, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Nordlab, Keski-Uudenmaan sote, Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ja PSSHP.
Korona on uhka soten työntekijöille ja siksi tukat rajoitukset rajoilla ja sisämaassa kaikkii kokoontumisiin ovat ehdottoman välttämättömat.
Myös kuntavaalit on pakko siirtää koronan takia syksyyn. Ei pidä olla uhkarohkea turhaan ja luottaa varotoimiin, mitkä eivät taatusti toimisi valtakunnassa riittävästi, jos kuntavaalit olisivat koronan keskellä huhtikuussa. On tajuttava, että suuri osa äänestäjistä kuuluu risiryhmiin.