Kuntien vanhusten palveluista perimissä maksuissa on suuria eroja.

Kotihoidon maksuissa on suuria eroja kuntien välillä, vaikka palvelut ovat suunnilleen samankaltaisia, kertoo THL.

– Palvelut muodostavat merkittävän maksurasitteen iäkkäille, ja maksujen suuruudesta tai alueellisesta vaihtelusta ei valitettavasti ole kokonaiskuvaa tällä hetkellä, toteaa THL:n erikoistutkija Katja Ilmarinen.

Säännöllisestä kotihoidosta perittävä maksu vaihtelee 2,5–22 prosentin välillä asiakkaan tuloista, jotka ylittävät tulorajan, 573 euroa kuukaudessa, kun kotihoitoa tarvitaan neljä tuntia kuukaudessa. Keskimäärin maksu on 15 prosenttia.

Kun kotihoitoa tarvitaan 28 tuntia kuukaudessa, maksu on keskimäärin 30 prosenttia tulorajan ylittävästä tulosta kuukaudessa. Maksu vaihtelee 15–35 prosentin välillä. Enimmäismaksuprosentti on määritelty sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuasetuksessa eikä maksu saa ylittää palvelun tuotantokustannuksia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tiedot käyvät ilmi uudesta katsauksesta, jossa on koottu tietoa iäkkäiden kotihoidon ja tukipalvelujen maksuista vuonna 2016. Mukana on noin 200 Manner-Suomen kunnan tiedot.

Julkaisu on osa Suomen sosiaalinen tila -sarjaa.

Tukipalvelujen maksuista kunnat päättävät itsenäisesti, ja myös niissä on isoja eroja.

Kotiin toimitetun aterian hintahaarukka on 5–11 euroa, kauppapalvelun kertamaksu 3–20 euroa ja päiväkeskustoiminnan maksu 7–23 euroa kerralta. Lisäksi maksuja peritään muun muassa turvapalveluista ja vaatehuollosta.

Sote-uudistus oletettavasti yhdenmukaistaa asiakasmaksuja, mikä tarkoittaa joillekin lakua, joillekin nousua.

Suomen sosiaalinen tila ‑julkaisuista lisää täällä

Maksuista lisää täällä

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*