Tehyn ja SuPerin lakko sulkisi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin teho-osaston vuorokaudeksi. (Kuva: Pekka Moliis)

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ovat antaneet lakkovaroituksen koskien Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää. Järjestöt aikovat toteuttaa yhden vuorokauden mittaisen työnseisauksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä (teho-osasto ja valvonta) perjantaina 2.9.2022 klo 00.01 – 23.59 välisenä aikana.

Lisäksi Tehy ja SuPer julistavat samalla Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kohdistuvan hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon, jotka astuvat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka.

Hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Tehyn tai SuPerin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan teho-yksikössä avoinna olevaa työtä eikä siirtyä SOTE-sopimuksen/KVTES 1 luvun 10 §:n tarkoittamalla tilapäisellä siirrolla tekemään em. lakkokohteeseen kohdistuvaa työtä.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n mukaan valittu työtaistelutoimenpide uhkaa välittömästi kansalaisten henkeä ja terveyttä.

Tehyn ja Superin torstaina ilmoittamat työtaistelut keskeyttävät jälleen käynnistyneet neuvottelut Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

KT:n mukaan työtaisteluilmoitusten myötä asian ratkaisu siirtyy käytännössä valtakunnansovittelijan pöydälle.

-Neuvottelut ovat vasta alkaneet uudelleen kesätauon jälkeen. On suuri pettymys, että hoitajajärjestöt kriisiyttävät ne välittömästi uudelleen, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo tiedotteessa.

Järjestöt perustelevat lakkouhkaa sillä, että ”neuvotteluihin pitää nyt saada vauhtia”.

Kunta-alan kesäkuussa saavuttama sovintoehdotus tarjosi myös Tehyn ja Superin jäsenille KT:n mukaan poikkeuksellisen suuret palkankorotukset. Järjestöt eivät kuitenkaan hyväksyneet ehdotutsa.

KT:n mukaan sote-alalle tuleva neljän palkankorotuksen malli olisi tässä taloustilanteessa ollut sote-alalle riittävä.

-Jo sovittu palkkaratkaisu on veronmaksajille ja julkiselle taloudelle kallis. On erittäin vaikea ymmärtää, että vähintään yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, viisivuotinen palkkaohjelma, hyvinvointialueiden palkkaharmonisointi sekä kunta- ja kuntayhtymäkohtaiset palkankorotukset eivät tässä tilanteessa riitä sote-alalle, Markku Jalonen sanoo.

-Valittu työtaistelutoimenpide kohdistuu välittömän hoidon tarpeessa oleviin henkilöihin ja aiheuttaa välitöntä uhkaa hengelle ja terveydelle. Vetoamme järjestöihin, etteivät ne enää vaarantaisi ihmisten terveyttä uusilla työtaistelutoimenpiteillä, sanoo KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*