KT: Palkkojen harmonisoinnille varattava aikaa sote-uudistuksessa
Sote-henkilöstö siirtyy enintään 19 perustettavaan kuntayhtymään. (kuva: Ville Miettinen)
KT Kuntatyönantajien valtuuskunta edellyttää sote-lainsäädäntöön kirjausta, että työnantajayhteenliittymistä johtuvat palkkaerot ovat hyväksyttävä syy erisuuruisille tehtäväkohtaisille palkoille samasta tehtävästä ja että palkkojen harmonisoinnille varataan lainsäädäntöteitse riittävästi aikaa.
Sote-uudistuksen piirissä on henkilöstöä 200 100. Nykyisten 300 kunnan tai kuntayhtymän sote-henkilöstö siirtyy enintään 19 perustettavaan kuntayhtymään. Palkkaerot samassa tehtävässä uudella työnantajalla voivat olla mittavat riippuen edeltävän työnantajan palkkapolitiikasta.
Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, miten enintään 19 perustettavassa kuntayhtymässä toiminta järjestetään ja miten henkilöstö sijoitetaan eri tehtäviin. Tiedossa ei ole myöskään uusien kuntayhtymien palkka- tai henkilöstöpolitiikka, tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmät tai tehtäväkuvat.
– Siirtymäkauden pituuden arvioiminen on haastavaa, koska tiedossa ei myöskään ole uusien kuntayhtymien tehtäväkohtaisten palkkojen tavoitetasot. Kustannustason hillitsemiseksi olisi ensisijaista, ettei harmonisointia tehdä vaativuusryhmän korkeimman tehtäväkohtaisen palkan mukaan, KT:n valtuuskunta toteaa.
KT Kuntatyönantajat on tehnyt sote-henkilöstön palkkojen harmonisointia koskevia esimerkkilaskelmia. Palkkojen harmonisointikustannuksia kertyy laskentatavasta riippuen vähintään 60–550 miljoonaa euroa. Työaikojen mahdollista yhteensovittamista ei ole otettu laskelmissa huomioon.
Työvoimakustannukset muodostavat yli puolet kuntatyönantajan toimintamenoista. Sote-uudistuksen piirissä olevan henkilöstön työvoimakustannukset ovat 48 prosenttia kaikista kuntatyönantajan työvoimakustannuksista eli vuositasolla noin 10 miljardia euroa.
Manner-Suomen sote-palveluja tuottavissa peruskunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee tällä hetkellä yli 200 000 työntekijää 300 kunnallisen työnantajan palveluksessa.