Terveysaseman työntekijöitä ulkosalla
Yhä paheneva pula sote-alan työntekijöistä pahentaa myös eriarvoisuutta palvelujen saatavuudessa, KT muistuttaa. Kuva: Riikka Hurri.

Hallituksen on viipymättä käynnistettävä toimenpideohjelma sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sekä varhaiskasvatuksen opettajien työvoimapulan ratkaisemiseksi ja hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi, KT Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat vaatii.

KT:n mukaan vanhuspalveluiden työllisyyttä on edistettävä lisäämällä hoiva-avustajien koulutusta ja työstä työhön -siirtymisen mahdollistavaa muunto- ja täydennyskoulutusta.

– Hallituksen on viipymättä käynnistettävä toimenpideohjelma terveys- ja sosiaalipalveluiden työvoimapulan ratkaisemiseksi ja hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo tiedotteessa.

Ulkomailla suoritettujen sote-alan tutkintojen täydentämiseen tarvitaan kieli- ja täydennyskoulutusta sekä ammattipätevyyden hankkimiseen liittyviä lupaprosesseja on sujuvoitettava. Osaavan työvoiman kansainvälistä rekrytointia estävästä saatavuusharkinnasta pitää luopua, KT linjaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



KT muistuttaa, että pula laillistetuista sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöistä syvenee.

– Kelpoisuusehtoja ja henkilöstömitoituksia kiristetään ja kunnille asetetaan jatkuvasti uusia tehtäviä. Lisääntyviin velvoitteisiin tarvitaan uusia ammattilaisia, minkä vuoksi kotimaista koulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä tuntuvasti.

– Lääkärit, hammaslääkärit, puheterapeutit, lastentarhanopettajat, sosiaalityöntekijät, psykologit, sairaanhoitajat ja lähihoitajat ovat jokaisessa selvityksessä ja tutkimuksessa aloja, joilla työvoiman kysyntä ylittää tarjonnan.

KT katsoo, että Suomessa on toistuvasti aliarvioitu hyvinvointipalveluja tuottavan henkilöstön kysynnän kasvu ja koulutusmäärät on alimitoitettu.

Pelkästään eläköitymisen aiheuttaman korvaamistarpeen sijaan kotimaiset koulutusmäärät pitää mitoittaa vastamaan tulevaa kysynnän kasvua ja koulutustarjonta tulee suunnata alueille, joilla on työvoimatarpeita, KT muistuttaa.

Kunta-alan työnantajajärjestön mukaan työvoimapula uhkaa julkisten palveluiden oikea-aikaista ja yhdenvertaista saavutettavuutta, sillä riittämätön ammattihenkilöiden määrä on tehnyt palveluista epätasa-arvoisia niin alueellisti kuin väestöryhmien välillä.

Eriarvoistumista ei voi muuttaa ilman panostuksia työvoiman tarjonnan lisäämiseen, KT muistuttaa.

– Henkilöstömitoituksien kiristäminen sekä uudet velvoitteet ja hoitotakuut onnistuvat vain, mikäli näiden tehtävien edellyttämä lisähenkilöstö on rekrytoitavissa. Ilman lisähenkilöstöä tavoitteet jäävät saavuttamatta, Markku Jalonen muistuttaa.

KT:n mukaan syyskuun budjettiriihestä tarvitaan konkreettisia päätöksiä hallituksen työllisyystavoitteen toteutumiseksi.

– Työn vastaanottamisen kannusteita on lisättävä työttömyysturvaa euroistamalla ja porrastamalla. Investoinnit koulutukseen ja työvoiman saatavuuteen ovat tehokasta talous- ja työllisyyspolitiikkaa, joka maksaa itsensä takaisin, KT vaatii.

Juttua muokattu 24.8. klo 11.05: Lisätty Markku Jalosen kommentit.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Uskaltaako kukaan avata keskustelua siitä, että erikoislääkärit hoitavat yleislääkärien tehtäviä yksityissektorilla. Esimerkiksi pohjoisessa on pulaa julkisella sektorilla lastenlääkäreistä. Samaan aikaan lastenlääkärit hoitavat yksityisellä terveysasemalla lasten nuhakuumeita ja muita yleislääkärin normaalisti hoitamia vaivoja. Lapsille otetut vakuutukset ovat johtaneet tähän. Niinpä julkinen joutuu ostamaan lastenlääkäripalveluja uskomattoman kalliiseen hintaan esim päivystyksiin. Onko kukaan tutkinut, paljonko erikoislääkärit tekevät työtunteja?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*