Viime päivien uutiset Oulun ja Helsingin suunnista ovat herättäneet runsaasti keskustelua eri tiedotusvälineissä. Lasten ja nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö on asia, jolta aikuiset eivät voi silmiään ummistaa.

Oulussa ja Helsingissä paljastuneet lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat nostaneet asian valokeilaan myös muissa kunnissa ja kaupungeissa. Turun kaupunki lähetti tällä viikolla Wilma-järjestelmän kautta muistutusohjeistuksen seksuaalisen häirinnän ja väkivallan tunnistamiseksi. Viesti tavoitti Turussa noin 30 000 henkilöä.

-Halusimme nostaa esiin aikuisten vastuun kaikkia järkyttäneessä asiassa, ja ennen kaikkea sen, että kouluissa nyt puhuttaisiin seksuaalisesta koskemattomuudesta ja netin vaaroista, sanoo sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.

Kaupunki pyytää viestissään, että aihetta käsitellään kaikissa kouluissa kuhunkin kouluun sopivalla tavalla. Myös lasten ja nuorten vanhempia kehotetaan käymään läpi asiaa ja ohjeita tilanteiden tunnistamiseksi ja niissä toimimiseksi.

Vaara vaanii netissä

Oulun kaltaisia tapauksia, joissa hyväksikäyttäjinä ovat olleet maahanmuuttajataustaiset nuoret miehet, ei Turun suunnalla ole Jalosen tietojen mukaan tapahtunut. Vaara ahdistelusta ja hyväksikäytöstä on kuitenkin aina olemassa.

-Vastaavaa buumia ei täällä ole ollut havaittavissa, vaikka kyllähän Turussakin lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia kirjattiin viime vuonna 53. Reilu vuosi sitten meillä nousi julkisuuteen 1990-luvulla sattunut tapaus, jossa musiikinopettaja oli ahdistellut oppilaita. Se tapaus oli paljon mediassa esillä, Jalonen toteaa.

Turun kaupungin oppilaitoksille, oppilaille ja heidän vanhemmilleen lähettämä ohjeistus perustuu Opetushallituksen julkaisemaan oppaaseen seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiksi. Ohjeissa kannustetaan ottamaan asia esille niin kouluissa kuin kodeissa. Avoin keskustelu ennaltaehkäisee tapahtumia, mutta myös voi paljastaa jo tapahtuneita rikoksia.

-Namusetiä on ollut aina, mutta tänä päivänä nettisaalistaminen on muuttanut tilanteen vielä hankalammaksi. Turun kaupunki ottaa asian hyvin vakavasti. Oppilaitosten henkilökunta on valmiina auttamaan, antamaan tarvittaessa apua ja ennen kaikkea puhumaan meitä kaikkia järkyttäneistä uutisista, Turun sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen painottaa.

-Muistakaa rohkaista lapsianne ja nuorianne puhumaan kohtaamistaan vaaroista joko kotona, koulussa tai poliisille, ja pitäkää silmät auki heikkojenkin signaalien varalta, Jalonen jatkaa.

Kouvola samalla asialla

Turun kanssa samalla asialla on oltu myös Kouvolassa. Lapsiin ja nuoriin kohdistuneet hyväksikäyttötapaukset otetaan kaupungissa vakavasti. Kaupungin puolella on mietitty keinoja, joilla ikäviä tapahtumia voidaan ennaltaehkäistä.

Kouvolan kaupungin kasvatuspäällikkö Pirjo Piiroinen korostaa kaupungin tiedotteessa, että asia on vakava, ja ammattilaisten tulee yhteistyössä kotien kanssa varmistaa lasten ja nuorten seksuaalinen koskemattomuus.

-Tärkeimpänä asiana on rakentaa luottamuksellinen vuorovaikutus lapsen ja nuoren kanssa, jotta hänen huoliaan voidaan kuulla ja toisaalta häntä voidaan ohjeistaa pitämään huolta omasta koskemattomuudestaan, Piiroinen toteaa.

Kaupunki lähetti tiistaina kouluille, opiskeluhuollon henkilöstölle ja nuorisopalveluille muistutuksen asian huomioimisesta. Ammattilaiset seuraavat tilannetta tavallista herkemmin, ja ovat valmiita käsittelemään asiaa tarvittaessa sekä yksittäisten oppilaiden tai opiskelijoiden, ryhmien tai vanhempien kanssa.

-Suosittelemme, että huoltajat keskustelevat aiheesta lasten ja nuorten kanssa ikäkaudelle sopivalla tavalla. Lisäksi sosiaalisen median käyttöä tulisi valvoa, jotta rikolliset eivät pääsisi vaikuttamaan herkässä kehitysvaiheessa oleviin lapsiimme ja nuoriimme, Kouvolan suunnasta opastetaan.

Nettivihje välittää tiedot poliisille

Viime päivien keskusteluissa poliitikot ovat kaivanneet matalan kynnyksen palvelua, jonne voi seksuaalisesta häirinnästä ja netissä tapahtuvasta lasten houkuttelusta vaivattomasti ilmoittaa.  Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palvelu on toiminut tällä asialla jo 16 vuoden ajan tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa.

-Viime vuonna vastaanotimme Nettivihje-palvelussa 3 190 vihjettä. Kun yhdessä vihjeessä voi olla monia kuvia, videoita tai kuvakaappauksia, niin vuositasolla olemme arvioineet analysoimamme yksittäisen materiaalin määräksi noin 40–50 000 kappaletta, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen kertoo.

Nettivihje-sivuston kautta nuori tai hänen lähipiirinsä voi ladata tallentamansa kuvat tai vinkit sopimattomasta lähestymisestä joko nimettömänä tai nimen kera.

-Netissä tapahtuva lasten seksuaalinen häirintä on piilorikollisuutta. Jos kukaan ei siitä ilmoita, niin sitä ei voi tilastoida, eikä sen torjuntaan panosteta.

-Nuoret eivät kovin helposti kuvakaappauksiaan poliisille esitä, mutta meille asiasta pystyy kertomaan vaikka anonyymisti. Me välitämme tiedot analysoinnin jälkeen Keskusrikospoliisille. Meillä on tiiviit yhteydet myös maailmalle, Vaaranen-Valkonen kertoo.

Tietoa ja tukea löytyy

Seksuaaliseen häirintään ja suoranaiseen seksuaalisen väkivaltaan liittyen eri tahot ovat julkaisseet viime vuosina runsaasti materiaalista, joihin voi tukeutua asiasta lasten ja nuorten kanssa keskusteltaessa. Opetushallitus julkaisi viime vuonna, jossa kouluja ja oppilaitoksia ohjeistetaan ennaltaehkäisemään ja puuttumaan seksuaaliseen häirintään.

-Oppaassa on esimerkkejä siitä, miten seksuaalista häirintää voi käsitellä eri oppiaineissa. Vakavimmillaan seksuaalinen häirintä voi muuttua seksuaaliseksi väkivallaksi. Toivomme oppaasta olevan apua myös nyt ajankohtaisen teeman käsittelyssä, toteaa opetusneuvos Kristiina Laitinen Opetushallituksesta.

EDIT: Lisätty Kouvolan osuus 15.1. klo 14.55

Aiheesta Opetushallituksen nettisivuilla

Opetushallituksen opas seksuaalisesta häirinnästä

THL:n julkaisema opas Turvataitoja nuorille

Pelastakaa Lapset ry – Lapset netissä – opas vanhemmille

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*