Sote-uudistuksesta hallituksen esittämässä muodossa seurannee oikeusprosesseja, jotka pahimmillaan voivat halvaannuttaa uudistuksen täytäntöönpanon vuosikausiksi, varoittaa Kuntaliiton yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki maanantain Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan.

Vaikutukset toimeenpanoon ovat Lamminmäen mukaan jääneet taka-alalle keskustelussa sote-uudistuksen lakiesityksen ja siihen sisältyvien elementtien EU-notifikaatiosta. Notifikaatiosta eli oikeusvarmuuden hankkimisesta on käyty vilkasta keskustelua sote-uuudistuksen yhteydessä koko kevät. Oikeusoppineet ovat pitäneet sitä tarpeellisena, jotta sote-uudistuksen elementtien suhde EU:n kilpailulainsäädäntöön selkenisi.

– Keskustelussa on jäänyt vähemmälle huomiolle se, miten notifiointi tai sen tekemättä jättäminen ­vaikuttaa uudistuksen toimeen­panoon, uusien maakuntien rakentamiseen ja valinnanvapauspalveluja tuottavien liikelaitosten toiminta­edellytyksiin, Lamminmäki kirjoittaa.

Lamminmäki viittaa mahdollisuuteen, että yritykset tai muut yksityiset toimijat riitauttavat valinnanvapauspalveluja tuottavien sote-liikelaitosten olemassaolon ja vaativat maakuntien päätösten ja sopimusten täytäntöönpanon kieltämistä, koska EU:n valtiontukisäännöksiä ei ole valmistelussa huomioitu riittävästi.

– Tällöin hallintotuomioistuimet joutuvat kumoamaan maakuntien päätökset tai määräämään päätökset täytäntöönpanokieltoon siihen asti, kunnes tuomioistuin on tutkinut ja ratkaissut valituksen, Lamminmäki varoittaa.

Hän viittaa aiempiin korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuihin kilpailulainsäädännöllisissä kiistoissa ja hallinto-oikeuksien ratkaisuihin.

KHO on aiemmin tänä vuonna antanut vuosikirjapäätöksiä tapauksissa, joissa yksityinen toimija on riitauttanut mm. sairaankuljetusjärjestelyjä.

– Sote-uudistuksen täytäntöönpanon kannalta lainsäädännön notifioimatta jättäminen johtaisi siihen, että maakuntien valinnanvapaus­palveluja tuottavat sote-liikelaitokset jouduttaisiin perustamaan, toiminta käynnistämään ja sopimukset tekemään tilanteessa, jossa oikeudellinen perusta olisi epävarma, Lamminmäki kirjoittaa.

Nerg: Lainsäädäntö on kilpailuneutraali

Koko sote-lainsäädäntö on rakennettu kilpailuneutraaliksi, kommentoi Lamminmäen kirjoitusta viestipalvelu Twitterissä sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg.

Nergin mukaan valtiontukikysymykset on otettu huomioon eivätkä Lamminmäen antamat esimerkit oikeusistuimien ratkaisuista ole relevantteja soten kannalta.

– Kirjoitus osoittaa sen, kuinka tärkeä valtiontukikysymykset on huomioida jokaisessa järjestelmässä jo niitä rakennettaessa, Nerg twiittaa.

Notifikaatiosta aiemmin Kuntalehdessä:

Sipilä EU-notifikaatiosta: Sote pitää ratkaista Suomessa – pääministeri kaipasi esimerkkejä riskeistä

Analyysi: Hallitus on hukannut aikaa kiirehtiessään ohi EU-notifikaation

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä