Kuva: Kari Långsjö
Minna Punakallio uskoo, että veronkorotuksiin mennään lukuisissa kunnissa. - Hämmästelen kuinka vähän niitä on otettu pöydälle.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio harmittelee, että sote-uudistuksen valmistelu hidastaa kuntien yhdistymiskuvioita. Hänen mielestään kuntien määrän pitäisi vähentyä.

Punakallio huomauttaa, että sote-valmistelu antaa pienille kunnille entistä enemmän pelimerkkejä suunnitella taloutta, koska niiden keskeisimpiä ongelmia on sote-kustannusten nousu, kun väestö ikääntyy.

– Kuntien yhdistymisiä tarvitaan. Siitä huolimatta, että niihin liittyy hirveästi ongelmia, nykyistä isommat hallinnolliset kokonaisuudet olisivat toivottavia.

Kuntien tehtävien erilaistamista pohditaan valtiovarainministeriössä. Mahdollisesti jotain ehdotuksia on tulossa jo tämän vuoden puolella.

Punakallio muistuttaa, että jo nyt tehtäviä on jaettu kuntien kesken.

– On paljon yhteisiä virkoja ja kuntayhtymiä. On tosi paljon sellaista, mitä tehdään yhdessä.

Hänen mielestään kuntien yhdistymisellä olisi enemmän vaikutusta kuntien talouteen.

– Vaikka palvelut toimivat ihan kivasti nytkin, kun tehdään yhteistyötä, kyllä hallinnollakin on joku merkitys. Erityisesti nyt, kun väestökehitys on mitä on eli lasten määrä vähenee. Jos ei sitä olisi, tilanne olisi ihan eri.

Tosi harvat kunnat puhuvat tässä vaiheessa veronkorotuksista, mutta paineita on. Punakallio uskoo, että veronkorotuksiin mennään lukuisissa kunnissa.

– Hämmästelen kuinka vähän niitä on otettu pöydälle.

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä 9/2019.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kiitos Sipilän hallitukselle kuntaliitosvouhotuksen pysäyttämisestä. Nyt on nähty, että toimeen tultu ilman paniikinomaisesti ajettuja kuntaliitoksiakin! Kuntaliitos on itse asiassa peruttamaton ratkaisu, mihin ei pidä ajan hengen mukaan ja muodin vuoksi. Siksi nykytilanne antaa aikaa harkintaan, jos jossakin halutaan tehdä kuntaliitoksia,

    Tosiasiassa monet kuntaliitokset ovat merkinneet palvelunsa menettäneitä entisiä kirkonkyilä, joista myös yksityiset kivijalakyrittäjätr ovat kaikonneet tai ovat kaikkoamassa. Maaseutu ja maakunnat ovat ovat menettäneet elinvoimaansa kuntaliitosten ja myös seurakuntaliitosten vuoksi uskomatttoman mutta nähtävillä ja koettavilla tavoilla hyvin paljon.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*