Kuntaliiton Vuorento: Populismi ohjaa sote-keskustelua
Kiehuva sote-soppa uhkaa kuntalaisten arvostamia sote-palveluja, sanoo Reijo Vuorento. (Kuva: Kuntaliitto)
Keskustelua sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudelleen järjestämisen tavoitteista ja keinoista ohjaavat hokemat, jotka tarpeeksi toistettuna alkavat kuulostaa totuuksilta, kirjoittaa Kuntaliiton kuntatalouden apulaisjohtaja Reijo Vuorento blogissaan.
– Valtamedia on hämmästellyt ns. populismia niin Britanniassa kuin vaikkapa USA:ssa. Ei kannattaisi – kyllä lähempääkin löytyy ristiriitaa muutoksia kaavailevan eliitin ja kansalaisten todellisuuden välillä, Vuorento kirjoittaa.
Vuorennon mukaan hokemien kautta yritetään peittää se, että itse asiassa toimivia sote-palveluja ollaan murentamassa uudistuksella jota ohjaavat mm. kontrolloitu markkinaehtoisuus ja pakkoyhtiöittämiset.
– Maailma on nyt sellaisessa asennossa, että kun tarpeeksi toistetaan sloganeita, niin ne muuttuvat ikään kuin totuudeksi, Vuorento kirjoittaa.
Vuorento nostaa esiin neljä teemaa joihin sote-uudistuksen poliittisessa keskustelussa taajaan viitataan, ja joita halutaan muuttaa valtapoliittisiin päämääriin yltämiseksi.
Yksi esimerkki sloganeista on Vuorennon mukaan se, että uudistus tarvitaan kaventamaan terveyseroja.
– Missä ne terveyserot ovat? Missä ovat ne ihmiset, joiden terveydestä puhutaan? Jos terveyseroista kärsivät ovat, kuten epäillään, suurimpien kaupunkien lähiöissä ja syvällä maaseudulla, niin miten siihen auttaa se, että sairaanhoitopiirien omaisuus siirretään maakunnille, kunnat pannaan kyykkyyn ja kuntien veroprosentteja alennetaan kaikilta tasasuuruisesti 12,3 prosenttia, tai että työterveyshuolto jätetään uudistuksen ulkopuolelle? Vuorento ihmettelee.
– Lupauksiakin on annettu. Yksi on, että toimivia ratkaisuja ei pureta. Miksi sitten vaikkapa Helsinki, Turku, Tampere eivät saa jatkaa hyvinvointikeskustensa kehittämistä? Miksi Eksote ja Siun Sote on purettava ja siirrettävä historian hämärään? Miksi suorastaan pyritään estämään kaupunkiseutujen hyväksi koetut kokemukset työllisyyden hoidossa? Vuorento edelleen kysyy.
Reijo Vuorennon blogi: Sote-anarkiaa ja populismia
Reijo Vuorento:
”Miksi Eksote ja Siun Sote on purettava ja siirrettävä historian hämärään?”
Kuntien asukkaat eivät voi rahoittaa sosiaali- ja terveyspalveluja (sote), koska yksikin vakava sairastuminen kunnassa voi heilauttaa kunnan talouden sekaisin: ”Sote otetaan kuntapohjasta irti”. Tilapäisesti.
Populistisen loputtomasti hoettu ”eturivin valtiosääntöoppineiden” slogan:
Suora vaalitapa (Eksote-alue vaalipiirinä), on (alueen asukkaille; alueen kuntien asukkaille) MUKA kansanvaltaisempi ja demokraattisesti vahvempi vaikuttamismahdollisuus Eksote-alueen yksittäisten kuntien yksittäisille asukkaille, kun päätetään kuntien asukkaiden sote-lähipalveluista — verrattuna nykyiseen, jossa perustuslaissa säädetyn itsehallinnollisen kunnan asukkaan sote-lähipalvelujen kuntataajama on vaalipiiri, ja suoralla vaalilla valitut valtuutetut edustavat demokraattisesti sekä PeL 121.1 § -kunnassa että PeL 121.1 § Eksote -kunnassa.
Eturivin valtiosääntöasiantuntijoiden vaalitavassa ei ole äänivaltaleikkuria Eksote-kunnan sisään jääville suurille kaupungeille, jolloin valtiosääntöasiantuntijat ajavat kuin käärmettä pyssyyn suurten keskuskaupunkien valta-aseman loputonta, määritelmänomaista vahvistamista, ja kuntaliitoksia lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
Valtiosäännön irvikuva:
— Oppineiden sloganretoriikassa suuresta määrästä koko maan kuntataajamia ei ole yhtään edustajaa 18 ”Eksote”-kunnan valtuustossa.
Miksi sairaanhoitopiireissä, joissa päätetään 18 ”Eksote”-kunnan sisään jäävien kuntien asukkaiden keskussairaaloista, on äänivaltaleikkuri suurille kaupungeille ja kaikki sairaanhoitopiirin kunnan sisään jäävät kunnat ovat edustettuna, mutta kun siirrytään päättämään valtiosääntöoppineiden sloganien johdattelemana kuntien asukkaiden lähipalveluista, ei ole äänivaltaleikkuria, eikä kuntien asukkailla ole vahvaa demokraattista vaikuttamista, vaikka ovat aina maailman tappiin asti veronmaksajia!
Kuinka vähillä sloaganeilla tätä maata johdetaankaan!
Populistisen pääministerin yhtiöslogan — ilmestyskirjan peto:
Veroaste nousee ja kestävyysvaje kasvaa hurjasti, kun Suomessa on 18 ”Eksote”-kuntaa, jotka rahoitetaan ”Eksote”-kuntien sisään jäävien perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaiden perustuslaissa säädetyllä verotusoikeudella.
Kaikkien sloganien ylin pääministerislogan:
— ”Perustuslaillisesti verotusoikeudellinen, perustuslaissa säädetty asukkaidensa itsehallinnollinen Eksote ja Siun sote on otettava kuntapohjasta irti”.