Rahoitusmallin keskeneräisyys vaikeuttaa valinnnvapausluonnosten analysointia huomattavasti, Kuntaliitto sanoo. Samaa mieltä on valinnanvapauden vaikutusarviotyöryhmä muistiossaan.

Maanantaina julkaistussa luonnoksessa sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapausmallista on useita hyviä näkökulmia ja linjauksia, mutta se on kokonaisuutena vaikeaselkoinen ja sisältää riskin siitä, että palvelutuottajat valikoivat asiakkaita, Kuntaliiton asiantuntijat näkevät.

Mallin rahoitus on auki, ja siinä piilee suuri ongelma. Rahoitusmallin keskeneräisyyden vuoksi niiden todellisia vaikutuksia on vaikea analysoida, Kuntaliitto näkee.

– Ilman selkeää rahoitusmallin kuvausta on mahdotonta arvioida valinnanvapausmallin vaikutuksia kokonaiskustannuksiin ja asukkaiden mahdollisuuksiin saada palvelut yhdenvertaisesti, sanoo varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Kuntaliiton tiedotteessa.

Myönteisenä Tainio pitää sitä, että valinnanvapaus laajenisi vaiheittain.

Maanantaina julkaistuissa muistioissa oli mukana vaikuttavuusarvioryhmän muistio. Myös siinä kiinnitettiin huomiota vaikutusarvioinnin vaikeuteen, kun selvyyttä rahoituksesta ei ole.

Valinnanvapausmallin luonnoksessa kuvataan niin sanottujen suoran valinnanvapauden palvelujen rahoitusta seuraavasti:

Palveluiden tuottajat saavat listautuneiden asiakkaiden määrään ja tarvittaessa asiakkaan hyvinvointiriskiin perustuvan kiinteän korvauksen, jota täydennetään hoidon ja palvelun onnistuneisuuden perusteella maksettavilla kannustimilla ja heikkoihin tuloksiin liittyvillä sanktioilla.”

Kuntaliiton erityisasiantuntija Tero Tyni pitää tällaista kapitaatioperusteista rahoitusmallia hyvänä teoriassa. Käytännössä sen toteuttaminen on vaikeaa.

– On haasteellista määritellä niin sanottu asiakaskohtainen hyvinvointiriski ja onnistumisen perusteella annettavat kannustimet lain valmistelun tavoiteaikataulussa marraskuun aikana, Tyni huomauttaa.

– Jos määrittelyissä epäonnistutaan, palvelutuottajille syntyy kannustin valikoida asiakkaansa. Tuottajille olisi taloudellisesti kannattavampaa saada listoilleen sellaisia asiakkaita, jotka käyttävät perustason sote-palveluja mahdollisimman vähän, arvioi Tyni.

Palveluketjun toimivuus on varmistettava

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen pitää esitettyä valinnanvapausmallia ja sen perusteella rakentuvaa palvelujärjestelmää kokonaisuudessaan vaikeaselkoisena ja monimutkaisena.

– Siksi valinnanvapausmalli voi heikentää erityisesti sellaisten henkilöiden asemaa, jotka tarvitsisivat sote-palveluja mutta eivät itse syystä tai toisesta hakeudu niiden piiriin, Myllärinen sanoo.

Myllärinen muistuttaa valinnanvapausmallissa olevasta riskistä eri sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamisen näkökulmasta.

– Aina, kun tuottamisvastuuta jaetaan julkisen ja yksityisen sektorin välillä, syntyy rajapinta, jossa on oltava sovittuna eri toimijoiden roolit, jotta asiakas tarvitsemansa palvelun ilman pompottelua. Myös asiakasta koskeva tieto täytyy olla osapuolten käytössä, jotta laadukas hoito voidaan varmistaa.

Kuntaliiton mukaan sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuuden hahmottaminen edellyttää, että kaikki siihen kuuluvat lakiehdotukset käsitellään rinnakkain eduskunnassa.

– Jotta tämä olisi mahdollista, olisi valinnanvapautta koskevan lainsäädännön oltava lausuntokierroksella tämän vuoden marraskuussa, Kuntaliitto katsoo.

Aikataulu tälle lausuntokierrokselle on haastava. Projektijohtaja Tuomas Pöysti sanoi maanantaina STM:n videolla, että hallitus ottaa kantaa valinnanvapauteen marraskuun lopussa.

Lue myös:

Tero Tynin blogi (4.10.): Laillista, mutta arveluttavaa valinnanvapautta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Palveluseteliä jaetaan jo nyt kotihoidon ja hammashoidon asiakkaille. Se ei tuota ongelmaa.
    Oma- tiimi tulee valikoimaan vähemmän sairaita ja niitä, jotka nyt maksavat itse. Kustannukset nousevat
    Oma- tiimille pitäisi antaa jokin väestövastuu?

  2. Selkeää kokonaiskuvaa ei ole olemassa, siksi epäluulot syntyvät ja joka puolelta hämmennetään lisää. Maltakaa odottaa, kunnes lopullinen esitys on saatavissa! Se ottaa aikansa, jos silloinkaan!!!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*