Sote-uudistukselle on annettava riittävästi aikaa, muistuttaa Kuntaliitto.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta on Kuntaliiton mukaan vietävä eteenpäin parlamentaarisesti, riittävällä ajalla ja kuntia aidosti kuulemalla. Myös alueelliset erityispiirteet tulee huomioida.

Kuntaliitto muistuttaa, että sote-ratkaisulla on suorat vaikutukset muuhun kunnan hallintoon ja sitä ei voida valmistella irrallisena kysymyksenä muusta hallinnon kehittämisestä.

– Kuntatoiminnan kokeilut ja joustot on toteutettava niin, että paikalliset olot saadaan huomioitua ja uudistusprosessit lähtevät kuntien omista lähtökohdista. Lainsäädännön valmistelun kehittäminen on tervetullut perusajatus. Kunnat ja Kuntaliitto on kytkettävä mukaan kunta-alan uudistusprosesseihin, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

– Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen on nähtävä prosessina, ei vain yksittäisten tehtävien karsimisena. Aikaa on varattava kuntien kuulemiseen ja vaikutusten arviointiin.

– Kireä aikataulu voi vaikeuttaa myös sote-ratkaisun toteuttamista. Maakuntamalli vaatii paljon valmistelua ja muutoksia, ja perusteellinen parlamentaarinen valmistelutyö olisi edelleen tarpeen, Mäki-Lohiluoma painottaa.

VOS kytkettävä sote-vastuiden siirtoon

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus tulevassa mallissa on auki. Kuntien valtionosuusjärjestelmä pitää kytkeä sote-vastuiden mahdolliseen siirtoon uusille itsehallintoalueille, Kuntaliitto näkee.

Liitto pitää myös kokonaisrahoituksen järjestelyä on erittäin suurena urakkana.

– Kuntaliitto kannattaa sote-palvelujen integrointia ja vaativan hoidon keskittämistä, mutta maan eri osissa tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Tehokkuutta ei saavuteta kaavamaisella suurten organisaatioiden mallilla, Mäki-Lohiluoma muistuttaa.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman haastattelu Kunta.tv:ssä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*