Suomeen saapuu päivittäin noin 500 turvapaikanhakijaa. Kaikille pitäisi löytää katto pään päälle. (Kuva: Seppo Haavisto)

Vastaanottokeskukset pullistelevat ja majoitustilat loppuvat. Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen nopeammassa tahdissa, kuin uusia majoitustiloja löydetään.

Viimeksi keskiviikkona sisäministeriö vetosi vakavalla äänensävyllä kuntiin hätämajoitustilojen ja vastaanottokeskusten perustamisen suhteen. Kansliapäällikkö Päivi Nergin lähettämässä sähköpostissa vedottiin kuntiin vapaaehtoisen ja nopean tien löytämiseksi asiassa.

-Maahanmuuttovirasto ei ole ollut suoraan kuntiin yhteydessä, vaan vetoomuksen esitti nimenomaan sisäministeriö. Akuutein ongelma meillä on tällä hetkellä saada majoitettua Tornioon saapuvat uudet turvapaikanhakijat. Tilanne on haastava, mutta tämän päivän tulijoille on saatu hankittua hätämajoituspaikat. Lisäksi uusia tiloja etsitään koko ajan, Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari kertoo.

Äärimmäisenä keinona kunnat voidaan määrätä valtioneuvoston asetuksella luovuttamaan tiloja vastaanottokeskuskäyttöön. Tällä viikolla Suomeen on tullut noin 500 turvapaikanhakijaa päivässä.

Kauhava avaa perjantaina

Kauhavalla avataan entisen lentosotakoulun tiloissa uusi vastaanottokeskus perjantaina. Päätös keskuksen avaamisesta nosti Kauhavalla metelin, jonka kaltaista hyvin harvoin kunnallisessa päätöksenteossa näkee.

– Tarkkaa tietoa minulla ei ole Kauhavalle sijoitettavista henkilöistä, mutta todennäköisesti Torniosta viedään ihmisiä sinne, Härkisaari arvioi.

Tilanpuute on saanut myös yksityiset vuokraamaan kiinteistöjä toimintaa varten. Aivan mitä tahansa vuokria tiloista ei kuitenkaan makseta. Kuntalehden tietoon on tullut tapaus, jossa muuten vastaanottokeskustoiminnan laajentamiseen sopivat tilat jäivät käyttöön ottamatta kovan vuokrapyynnön takia.

-Ainakaan minun tietoon ei ole tullut, että näitä tapauksia olisi enemmissä määrin. Tietenkin neuvotteluissa voi yksittäistapauksissa pyydetty vuokra olla liian kova, Kaisa Härkisaari.

Kokkolassa pohditaan

Monet isot kaupungit ja kunnat ovat lykänneet päätöksentekoaan vastaanottokeskukselle sopivien tilojen tarjoamisesta tulevaisuuteen, vaikka akuutti tarve on tässä ja nyt. Kunnallinen byrokratia vie aikansa, etenkin jos sitä ei lainkaan kiirehditä.

Kokkolassa on kartoitettu sopivien kiinteistöjen tilannetta, mutta ainakaan vielä ei tiloja olla osoittamassa. Yli 47 000 asukkaan kaupunki on sitoutunut ottamaan tänä vuonna vastaan 30 kiintiöpakolaista.

-Järjestimme maanantaina viranomaisten kesken tilaisuuden pakolaiskriisistä ja siinä virkamiesten toimesta nousi esille, ettei valtiovalta ole ollut virallisesti yhteydessä Kokkolaan kaupunkiin. Samassa tilaisuudessa todettiin, että Kokkolan kaupunki varautuu tilanteeseen, jossa akuutisti kaupunkiin tulee runsaasti turvapaikanhakijoita ja tarvitaan hätämajoitusta, vastasi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jutta Urpilainen Kuntalehden sähköpostin välityksellä esittämään kysymykseen.

Turhaa kiirettä Kokkolassa ei asian suhteen pidetä, vaikka kaupunki on niitä harvoja maakuntakeskuksia, jotka eivät tiloja turvapaikan hakijoiden majoitusratkaisuun ole osoittaneet.

-Kaupunki jatkaa valmistelua pidempiaikaiseen avun tarpeeseen vastaamiseen. Pohdinnassa on kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen ja vastaanottokeskuksen perustaminen. Kokkolan kaupunginvaltuusto keskustelee asiasta seuraavassa kokouksessaan 5. lokakuuta, Urpilainen viestittää Kuntalehdelle.

Kiitos ei

Kuntien joukossa on myös niitä, jotka ovat päättäneet olla antamatta kunnan tyhjän tiloja vastaanottokeskusten käyttöön, vaikka tyhjillään olevat tilat olisivatkin sopivat. Mahdolliset ongelmat koetaan vuokratuloja ja muutamaa työpaikkaa suuremmiksi.

Esimerkiksi Alavieskassa tyhjillään olevan vanhusten palvelutalon käyttöönotto kariutui äänestyksen jälkeen kunnanhallituksessa. Kainuun pienissä kunnissa mielipide tuntuu puolestaan olevan, että se riittää, kun maahanmuuttajia näkee Kajaanissa Lidlissä käydessä.

Keuruulla puolestaan alkukuusta kaupunginvaltuusto päätti äänin 21-14 estää vastaanottokeskuksen perustamisen tyhjillään olevaan varuskuntaan. Periaatteessa valtio voi perustaa vastaanottokeskuksen muihin kuin kunnan omistamiin tiloihin kunnalta lupia kysymättä, mutta osaa keskuksista pyörittävä SPR on linjannut, ettei paikkakunnalle mennä vastoin kunnan tahtoa.

 

Vastaanottokeskustoiminnasta Kauhavan kaupungin sivulla

Sisäministeriön mediatiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*