Lääkärin ja potilaan videopuhelut toimiva hoitomuoto – Etävastaanottoja halutaan laajentaa myös koronan jälkeen
Potilaiden ja lääkärien kokemukset videovastaanotoista ovat olleet hyviä. Ylilääkäri Suvi Vainiomäen mukaan Turussa etävastaanottoa ovat uskaltautuneet kokeilemaan myös iäkkäämmä asiakkaat. Kuva: Pixabay
Videovälitteiset etävastaanotot ovat yleistyneet hyvinvointitoimialalla koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen myötä. Kokemukset videovastaanoton toimivuudesta ovat paikoitellen olleet niin hyviä, että etävastaanottojen käyttöä aiotaan laajentaa myös koronakriisin jälkeen.
Turussa Runosmäen terveysasema on noin kuukauden ajan tarjonnut potilailleen lääkärien videovälitteisiä etävastaanottoja. Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ylilääkäri Suvi Vainiomäki kertoo, että sekä potilaiden että lääkärien kokemukset videovastaanotosta ovat olleet hyviä.
– Olemme yllättyneet positiivisesti sitä, kuinka paljon videokuvalla on merkitystä. Lääkärin ja potilaan kasvojen ja ilmeiden näkemisellä on ollut suuri merkitys.
Tällä hetkellä etävastaanotto on käytössä kiireettömissä tapauksissa ja kontrollitapaamisissa. Hyvät kokemukset ja videoyhteyden helppokäyttöisyys ovat kannustaneet Turussa suunnittelemaan etävastaanotoille jatkoa myös korona-ajan jälkeen.
– Esimerkiksi kotisairaanhoidon potilaiden kohdalla videoyhteys voisi olla erityisen hyvä väline, jos sairaanhoitaja on potilaan luona ja lääkäri läsnä videovälitteisen yhteyden kautta, Vainiomäki sanoo.
Vainiomäki huomauttaa, että videoyhteys voi monissa tapauksissa tarjota tärkeän ikkunan potilaan arkeen. Esimerkiksi mielenterveystyössä asiakkaan kodin kunto ja siisteys kertovat usein myös terveydentilasta.
Videovastaanotto jatkuu myös erikoissairaanhoidossa
Kuntalehti uutisoi maaliskuun lopulla, että myös Tampereen yliopistollisen keskussairaalan (Tays) tietyissä yksiköissä on koronan myötä siirrytty etävastaanottoihin. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Eija Tomás kertoo, että kokemukset etävastaanotoista ovat olleet hyviä myös erikoissairaanhoidossa.
– Osa vastaanotoista on voitu hoitaa puhelimitse ja osaan vastaanotoista video on antanut lisäinformaatiota potilaan voinnista. Videovastaanotolla lääkäri ja potilas voivat yhdessä katsoa röntgenkuvia, potilas voi näyttää leikkaushaavaansa tai yhdessä voidaan esimerkiksi arvioida ihottumaa tai ihomuutosta.
Tomásin mukaan etävastaanotot ovat helpottaneet potilaiden arkea, sillä lääkärin tapaaminen ei ole vaatinut matkustamista vastaanotolle. Myös Taysissa etävastaanottojen käyttöä halutaan tulevaisuudessa jatkaa ja laajentaa.
– Tavoitteena on pyrkiä korvamaan videovastaanotolla kaikki ne käynnit, joissa potilaan tapaaminen tai fyysinen tutkiminen ei ole välttämätöntä, Tomás sanoo.
Teknologia yhä suurempi osa hoitoketjua
Taysissa videovastaanottoja ovat hyödyntäneet kevään aikana ICT-arkkitehti Aki Lehdon mukaan lähes kaikki yksiköt. Suurimpia haasteita etävastaanotoille ovat Lehdon mukaan potilaan pätkivä laajakaista tai tottumattomuus teknologian käyttöön.
– Yleisesti ottaen potilailla on käytössä riittävät välineet videovastaanoton mahdollistamiseksi, mutta välillä toki vastaan tulee tilanteita, että välineiden käyttäminen ei välttämättä ole kovin tuttua. Tällöin menee hetki siihen, että kuva- ja ääniyhteys saadaan toimimaan toivotulla tavalla. Tiukan paikan tullen toki voidaan aina asioida pelkän puhelimenkin välityksellä.
Vastaanotot ovat Taysissa osa sähköistä OmaTays-palvelua, jossa potilas voi hoitaa myös muun sähköisen asioinnin. Lehdon mukaan etävastaanottojen ja muun sähköisen asioinnin teknisiä ominaisuuksia kehitetään koko ajan.
– OmaTays-palvelua kehitetään jatkuvasti ja pyrimme sähköistämään potilaalle niin paljon palveluistamme kuin mahdollista.
Juttua muokattu 19.5. klo 15.28: Juttuun lisätty Aki Lehdon osuus.