Tuomas Kurttilan mukaan ministerit pelkäävät ikäviä otsikoita lastensuojelusta. (Kuva: Seppo Haavisto)

Suomessa ei ole riittävää tahtoa korjata vuosia lastensuojelussa tunnistettuja ongelmia, kirjoittaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila blogissaan.

Kurttila ottaa esimerkeiksi tällaisista ongelmista lastensuojelun piirissä olevien lasten heikon pääsyn tarvitsemiinsa palveluihin ja lasten kuulemisen.

”Yli 60 prosenttia lapsista ja nuorista, joiden kohdalla on tarvittu tai harkittu sijoitusta oman kodin ulkopuolelle ja joilla on todettu päihdepalvelujen tarve, on jäänyt ilman tätä palvelua”, Kurttila kirjoittaa.

Hän viittaa myös vuosi sitten hallitukselle tekemäänsä aloitteeseen koulukoteihin sijoitettujen lasten kuulemisesta. Kohderyhmä on pieni ja erityisen haavoittuvainen, eikä sen ääni juuri kuulu yhteiskunnassa.

”Aloite ei edennyt. Selvitys tehtiin, mutta siihen ei lapsia haastateltu”, Kurttila kirjoittaa.

Hänen mukaansa poliittisen johdon vastaus koulukodeissa olevien lasten kuulemisaloitteeseen on ollut, ettei kohderyhmästä haluta ikäviä otsikoita.

”Miksi ministerit pelkäävät ikäviä otsikoita? Siksi, että tiedossa on monen lastensuojelulapsen karut kokemukset ja vaikea arki. Eikä aina kyse ole siitä, että lastensuojelun ammattilaiset tekisivät työnsä huonosti ja osaamattomasti. Eivät näiden lasten tilanteetkaan helppoja ole. Otsikoihin on saatavissa myös onnistumiset, motivoituneet työntekijät, lastensuojelun hyvä. Tätä ei pidä unohtaa.”

Kurttilan mielestä lastensuojelun ja psykiatrisen hoidon suhde on sekaisin. Hän vaatii, että lastensuojelussa olevien lasten hyvinvoinnista ja elämästä aloitetaan valtakunnallinen, systemaattinen tiedonkeruu.

Kurttila pitää lastensuojelun ongelmia dramaattisina lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta.

”Näin ei voi jatkua. Jos jatkuu, menetämme paljon lapsuutta ja aikuisuutta – sitä elämää, joka on yhteiskunnalle tuottavaa ja yksilölle elämisenarvoista.”

Kurttila sanoo odottavansa paljon Annika Saarikolta, kesk., jolle perhe- ja peruspalveluministerin salkku siirtyy pian. Saarikon vastuualueeseen kuuluu tällöin myös lastensuojelu.

”Tunnen eduskunnan verrattain hyvin – paljon parempaa ihmistä ja osaavampaa toimijaa en voisi ministeriksi toivoa”, Kurttila kehuu.

Suomessa elää runsas miljoona alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta. Vuonna 2014 lastensuojelun avohuollon asiakkaana oli noin 90 000 lasta ja nuorta. Kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli noin 18 000 alaikäistä ja huostaanotettuna noin 10 000 lasta.

Lasten ja nuorten sotepalveluiden 3 miljardin euron vuosikustannuksista lastensuojelun laitos- ja perhehoidon osuus on vuoden 2013 arvion mukaan noin neljännes, 734 miljoonaa euroa.

Kuva STM:n LAPE-kärkihankkeen esittelydiasarjasta.

Tuomas Kurttilan blogi: Avoin kirje lastensuojelusta – erityisesti tulevalle ministerille

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*