Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa pitäisi perinteisen kunnan ja valtion vastuunjaon rinnalla keskustella enemmän kuntalaisen oman toiminnan tärkeydestä, kirjoittaa Lapuan kaupunginjohtaja Arto Lepistö verkkokolumnissaan.

– Nykyihmisen ongelmat ovat usein monisyisiä, joiden ratkaisemisen avain on pääasiassa ihmisellä itsellään. Kykeneekö sektoroitunut ja byrokraattinen massapalvelutuotanto purkamaan näitä yksilöllisiä vyyhtejä ja negatiivista noidankehää? Lepistö pohtii.

– Onko hyvinvoinnin edistämisen tavoite se, että ihmiset pääsevät mahdollisimman helpolla elämässään ja vastuun kantaa yhä useammin kaikissa asioissa kunta?

Lepistön mielestä vähintä mitä voidaan tehdä on supistaa rajusti kuntien tuottavuuden parantamista estäviä tehtäviä ja velvoitteita.

– Lainsäätämisen peruste ei voi lähteä jatkuvasti siitä, että jos jotkut kunnat eivät kykene tai halua, niin syyttömätkin otetaan kurinpidon kohteeksi.

Lepistön mukaan itsestään ja ympäristöstään huolehtimisen tulisi nykyistä voimakkaammin olla kuntalaisten vastuulla.

– Käytännössä tämä merkitsee esimerkiksi vanhemmuuden palauttamista kunniaan (=rakkaus, kasvatus, sivistäminen ja pelinsääntöjen luominen ja noudattaminen), vastuuta oman terveyden ylläpidosta (=ravitsemus, liikunta, riittävä uni ja kohtuus ), vastuuta ja huolenpitoa lähimmäisestä (=lähimmäisen rakkaus, naapuriapu) sekä huolenpitoa ympäristöstä (=kestävä kehitys).

Lue Arto Lepistön verkkokolumni

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*