Varhaisen puuttumisen malli ehkäisee psyykkisten ongelmien kasautumista Helsingissä ja Vantaalla.

Lasten psyykkisiä ongelmia ehkäisevä malli saa kiitosta pääkaupunkiseudulla.

Hyks Varhain Lapset -toimintamalli on tarjonnut kouluille ja perheille apua lasten psyykkisten ongelmien varhaisessa käsittelyssä Helsingissä jo syksystä 2016 alkaen. Vantaalla malli otettiin käyttöön vuoden alussa.

– Varhain toteutettava ja ennaltaehkäisevä työ on todettu tehokkaaksi keinoksi auttaa, osastonhoitaja Katriina Anttila sanoo HUS-kuntayhtymän tiedotteessa.

– Työryhmä on saanut kiitosta siitä, että ongelmiin päästään ammattitaidolla puuttumaan nopeasti.

Ennaltaehkäisyn mallissa koulut ja vanhemmat voivat ottaa yhteyttä suoraan lastenpsykiatriaan, joka vastaa lapsen tunnesäätelyyn ja käyttäytymiseen liittyviin kysymyksiin nopeasti.

Varhaisen puuttumisen tavoitteena on vähentää lastenpsykiatrian lähetteiden määrää, joka on kasvanut viidessä vuodessa lähes puolella. Vuonna 2013 lastenpsykiatrian lähetteitä kirjattiin 1852 ja vuonna 2017 yhteensä 2686.

Varhain Lapset -toimintamallilla halutaan saada lapselle apua ennen, kuin ongemat alkavat kasautua.

Usein aloitteen tekee koulun oppilashuollon työntekijä, kuten koulupsykologi tai terveydenhoitaja.

Työskentelyn aluksi koululla järjestetään neuvottelu, johon osallistuvat lapsen vanhemmat, koulun työntekijät ja lastenpsykiatrinen sairaanhoitaja tai toimintaterapeutti.

Opettajan kanssa voidaan suunnitella vaikeiden tilanteiden ennakointia ja apuvälineiden käyttöä. Vanhempien kanssa mietitään, miten lasta tuetaan kotioloissa.

Hyks lastenpsykiatrialla työskentelevä sairaanhoitaja vierailee koululla lapsen tukena keskimäärin neljä kertaa.

Viime vuonna Varhain Lapset -puheluita kirjattiin lähes 300.

Näkyvimpiä alakouluikäisten koulutyötä ja arkielämää haittaavia ongelmia ovat levottomuus ja tarkkaamattomuus, jotka voivat johtaa vaikeuksiin koulunkäynnissä ja tunne-elämässä.

Nämä ongelmat ovat yleisempiä pojilla kuin tytöillä, mikä näkyy myös yhteydenotoissa. Neljä viidestä Varhain Lapset -yhteydenotosta koskee poikia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lähetteiden määrä on lisääntynyt tämän työryhmän ansiosta. Ryhmän tapaamista lapsista puolelle tehdään lähete lastenpsykiatrian poliklinikalle. Eli jalkautuva kiitosta saanut työryhmä on siis myös lisännyt lähetteiden määrää.
    Onko ryhmän asiantuntijoilla riittävää ymmärrystä koulun arjen eli opettajien ym. koulun toiminnan yhteydestä lapsen oireiluun? Koulunkin voi tuottaa lapselle pahoinvointia, joka tulkitaan lastenpsykiatrista hoitoa vaativaksi sairaudeksi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*