Sijaiskelpoisten sosiaalityöntekijöiden käyttäminen on yleistä etenkin lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tehtävissä. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalityöntekijöiden seura ovat keränneet 2616 allekirjoitusta yhteiseen vetoomukseen lastensuojelun kelpoisuuksien puolesta. Allekirjoittajat vetoavat maan hallitukseen ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoon (ps.), jotta lastensuojeluun ei kohdennettaisi säästöjä. 

– Vaadimme hallitukselta tilapäisinä toimivien sosiaalityöntekijöiden kelpoisuuksien säilyttämistä sekä leikkausten sijaan lisärahoitusta lastensuojeluun, toteaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio Talentian tiedotteessa.

Hallituksen kehysriihessä tekemän kirjauksen mukaan lastensuojelussa voisi toimia myös avoimessa yliopistossa tehtyjen opintojen perusteella. Näihin opintoihin ei välttämättä sisälly edes työssä tarvittavia sosiaalioikeuden opintoja.

Rekrytointiongelmia

Hallitus päätyi valmistelemaan kelpoisuuksien alentamista hyvinvointialueiden vaatimuksesta. Hyvinvointialueilla on ollut vaikeuksia rekrytoida sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluun, vaikka Talentian mukaan sosiaalihuollon ammattihenkilörekisterissä on laillistettuja sosiaalityöntekijöitä tuhansittain yli hyvinvointialueiden tarpeen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Rekrytointihaasteiden taustalla olevat tekijät, kuten liian alhainen palkka suhteessa työn vaativuuteen ja liian suuri asiakasmäärä työaikaan nähden, eivät ratkea kelpoisuuksien heikennyksellä. Rahaa lastensuojeluun ei haluta käyttää, joten hallituksessa on päätetty säästää osaamisesta asiakasturvallisuuden kustannuksella, sanoo Karsio. 

Hyvinvointialueiden lastensuojelun tehtävissä työskentelee noin 1200 sosiaalityöntekijää. Tilapäisiä sosiaalityöntekijöitä on eniten nimenomaan lastensuojelussa, jossa käytetään vahvaa julkista valtaa. Yli neljännestä (28 %) lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tehtävistä hoiti ns. sijaiskelpoinen sosiaalityöntekijä. Nyt nimenomaan tilapäisesti työskentelevien osaamisvaatimuksia halutaan entisestään alentaa. Tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammatissa toimiva henkilö tarvitsee aina laillistetun sosiaalityöntekijän ohjausta, tukea ja valvontaa työssään. Talentian näkemyksen mukaan päätös siis lisää pätevien sosiaalityöntekijöiden kuormitusta. 

Talentian mukaan rekrytointiongelmien taustalla on myös hyvinvointialueiden riittämätön rahoitus ja siitä seuranneet säästöpaineet. Nämä ovat kolahtaneet lastensuojeluun, jossa ei ole mahdollista enää maksaa esimerkiksi vaativan työn sitouttamislisiä. Huono pitovoima on huonontunut entisestään.

– Jos lapset todella ovat hallituksen erityissuojeluksessa, antaisi hallitus lastensuojelulle sekä muille sosiaalihuollon palveluille sen tarvitseman rahoituksen. Sen sijaan hallitus leikkaa 1.1.2026 alkaen 100 miljoonaa euroa sosiaalihuollon palveluista ja aikoo heikentää alan kelpoisuusvaatimukset, sanoo Karsio. 

Asiakasmitoitusta nostetaan jälleen?

Huolestuttavaa on Talentiaan kantautunut tieto hallituksessa mahdollisesti tänään käytävästä poliittisesta linjakeskustelua lastensuojelun asiakasmitoituksen kasvattamisesta. Asiakasmitoitus kertoo, kuinka monen asiakaslapsen vastuutyöntekijänä yksittäinen sosiaalityöntekijä toimii. Vuoden 2024 alusta enimmäismäärä on ollut 30 lasta lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää kohden. Talentian suositus on ollut 25 lasta.

THL:n vuonna 2023 tekemän selvityksen mukaan sosiaalityöntekijöiden kiinnostus vaihtaa työpaikkaa on suuri ja on edelleen kasvanut. 17 prosenttia vastaajista kuitenkin kertoo, että asiakasmitoitus on vähentänyt kiinnostusta työpaikan vaihtamiseen. Saman selvityksen mukaan sosiaalityöntekijät saisi pysymään työssään vielä kolmen vuoden kuluttua, melko ja erittäin todennäköisesti palkkaus, joka nousi merkittäväksi tekijäksi (88 %) sekä pienempi asiakasmäärä (83 %).

Talentian alkuvuonna 2024 toteutetun työolobarometrin tulokset ovat samansuuntaiset. 

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*