Paineet eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan salauspäätöksen kumoamiseksi kasvavat. Valiokunta päätti julistaa salaiseksi sote-järjestämislain uuden muotoilun, josta se nyt pyytää perustuslakivaliokunnan lausuntoa.

Avoimuuden vaatijiin liittyi jo toinen valiokunnan jäsen, Sari Sarkomaa, kok., kertoo Uusi Suomi.

Aikaisemmin avoimuutta on vaatinut valiokunnassa vihreitä edustava Outi Alanko-Kahiluoto.

Avoimuutta ovat vaatineet myös Kuntaliitto, vihreiden eduskuntaryhmä sekä perustuslakivaliokunnan jäsen Kimmo Sasi, kok.

Valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula, kesk., vetoaa edsukunnan sääntöihin salaamispäätöksen perustana, kertoo Yleisradio.

Julkistamista käsittelee tänään perjantaina eduskunnan puhemiesneuvosto, joka kuulee asiasta muun muassa Kuntaliittoa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä Eksotea käytetään mannekiinina.

    On erittäin suuri loukkaus oikeusvaltioperiaatteita ja Etelä-Karjalan perustuslaillisesti itsehallinnollisia asukkaita vastaan, jos/kun salailun syynä on se, että Etelä-Karjalan kuntien Eksote-perussopimuksessa sopimaa maksuosuusjärjestelmä muutetaan maakunnan kuntien perustuslaillisesti itsehallinnollisia asukkaita kaltoin kohtelevaksi.

  2. Kohti perustuslain mukaista maakuntaitsehallintoa - debatti sanoo:

    Lakiesitys on täysin kestämättömällä pohjalla perustuslain kannalta.

    – Lakiesitys puutuu räikeästi maakuntien sote-kuntayhtymien perustuslailliseen itsehallintoon!

    Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten jäsenkuntien perustuslaillisesti itsehallinnollisilla asukkailla on ollut vuodesta 2010 lähtien 100-prosenttisesti itsehallinnollinen oikeus asettaa verotuksellinen maksuosuusjärjestelmä kuntayhtymän perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten jäsenkuntien perussopimuksessa. Tällä on suora vaikutus jäsenkuntien veroprosentteihin kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

    – Eksoten jäsenkunnat ovat tyytyväisiä omaan Eksote-perussopimukseen, jos eivät ole, ne muuttavat sitä kuntayhtymänä itsehallinnollisesti.

    -Eksoten jäsenkunnat ovat tyytymätyömiä hallituksen perustuslain rikkomukseen, mikä saattaa jäsenkunnat eriarvoiseen asemaan.

    Miksi siihen puututaan pääministeri Alexsander Stubbin (kok.) hallituksen soten järjestämis- ja rahoituslainsäädännöllä, perustuslakivaliokunta ja oikeuskansleri?

    Maakuntaitsehallinnossa valtuusto asettaa veroprosentin

    – Valtuusto asettaa itsehallinnollisesti – PL 121 § – kuntaveroprosentin sote-vuosibudjettia vastaavasti.

    – Kun seuraava hallitus tulee toteuttamaan perustuslain 121 §:n mukaisen maakuntaitsehallinnon, niin ei silloinkaan lakisääteisesti aseteta perustuslain 121 §:n perustuslaillisesti itsehallinnollisten Etelä-Karjalan maakunnan asukkaitten suoralla vaalilla valitseman valtuuston kuntaveroprosenttia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*